Burgemeester Breunis van de Weerd verricht als voorzitter van het Centraal stembureau de loting voor de lijstnummers voor de verkiezing voor de gemeenteraad. Foto Dick Baas
Burgemeester Breunis van de Weerd verricht als voorzitter van het Centraal stembureau de loting voor de lijstnummers voor de verkiezing voor de gemeenteraad. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Het lot beslist: ABN lijst 7, DePartij 8

NUNSPEET - De Kieswet is helder. De lijstnummering bij de verkiezingen voor de gemeenteraad wordt bepaald door het aantal stemmen dat een partij bij de vorige verkiezingen heeft behaald. Maar Algemeen Belang Nunspeet en DePartij hadden toen niet meegedaan. Dus moest nu geloot worden welk lijstnummer deze partijen zouden krijgen.

Het leek op een voetballoting. Twee dozen. Alle aanwezigen mochten even goed zien dat de dozen leeg waren. In de ene door twee enveloppen met de nummers 7 en 8, in de andere door twee enveloppen met de namen ABN en DePartij. De loting werd verricht door burgemeester Breunis van de Weerd. Het werd een zeven en Algemeen Belang Nunspeet en een acht en DePartij.

Het Centraal stembureau had drie taken: de vaststelling van de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten, het bepalen van de lijstnummering en beslissen op eventuele bezwaren. In de kandidatenlijsten van Gemeentebelang en Algemeen Belang Nunspeet zaten foutjes, maar dat waren 'herstelbare verzuimen'. De lijsten waren dus geldig. Het aantal namen per lijst werd genoemd. Gemeentebelang heeft 45 kandidaten en DePartij zes. Dat betekent dat 191 inwoners van Nunspeet een gooi doen naar de 21 zetels in de raad. Bezwaren waren er niet.

Het was voor het eerst sinds 2002 dat er geloot moest worden. In dat jaar waren er twee nieuwe partijen: NieuwNunspeet en de ChristenUnie. NieuwNunspeet kreeg lijst vijf en de CU lijst zes. Voor de loting werd geen doos gebruikt, maar een emmer.

Voor de invoering van de Kieswet van 1989 werd een ander systeem voor loting gebruikt. Er was een 'Verklaring betreffende voorkeurnummering'. Daarop tekenden de zittende raadsleden. En dat was soms aanleiding voor 'politieke spelletjes'. Zo tekende in 1974 Verhagen (CHU/AR) op de lijst van de PvdA/PPR. Het enige doel was om de PvdA een hoger lijstnummer te geven dan Gemeentebelang. En zo tekende Wim Bomer (PvdA) in 1986 op de lijst van de RPF (voorloper CU), die daarmee met vijf handtekeningen lijst 1 kreeg. CDA en SGP hadden allebei vier handtekeningen en moesten dus loten. Het werd CDA 2 en SGP 3. Het kwam overigens regelmatig voor dat er een gelijk aantal handtekeningen was. Dus loten.

De mooiste loting was eigenlijk in 1972 toen de gemeente Nunspeet ontstond na de splitsing met Ermelo. Alle partijen waren toen 'nieuw'. Er deden vijf partijen met 70 kandidaten (waaronder 5 vrouwen) mee: CHU/AR, PvdA, Gemeentebelang, SGP en de Boerenpartij. Lijst 1 werd toegekend aan de PvdA en Gemeentebelang kreeg lijst 5.

Meer berichten