Het laatste woord tijdens het afscheid van Joke Overeem-Prins als directeur van Hospice De Regenboog was uiteraard aan Joke Overeem zelf. Foto Dick Baas
Het laatste woord tijdens het afscheid van Joke Overeem-Prins als directeur van Hospice De Regenboog was uiteraard aan Joke Overeem zelf. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Een warm afscheid van het hospice

NUNSPEET - "Ik ben blij dat ik dit werk heb mogen doen." Korter kan Joke Overeem-Prins, de vertrokken directeur van Hospice De Regenboog in Nunspeet, haar werk niet samenvatten. Sinds 1 oktober 2009 is zij elke dag verwachtingsvol van Renswoude naar Nunspeet gereden en positief de dag overdenkend weer terug gereden. Na veertig jaar werkzaam in de zorg gaat ze nu met prepensioen.

De afscheidsreceptie in de Driestwegkerk was sfeervol. De toespraak van bestuursvoorzitter Nico van Dijk, de overdenking van dominee De Graaf, de muziek van Arie Kortleven en zijn studenten, de terugblik van Joke's zuster Mettie en de vrolijke noot van de medewerkers maakten met de bloemen die elk bezoeker had meegenomen een passend afscheid voor Joke.

Hospice De Regenboog is niet haar eerste hospice. Als directeur van een zorgcentrum in Amerongen had ze al een hospice opgezet. Maar dat gebeurde vanuit een grote bestaande organisatie. Toen ze in Nunspeet begon was er niets, zelfs nog geen gebouw. Alles moest georganiseerd worden. Dat lukte en Joke Overeem is dankbaar dat sinds de opening in 2010 ongeveer 500 gasten zorg hebben mogen ontvangen in het hospice.

De kruideniersdochter uit 's Gravenzande werd na een administratieve baan kinderverpleegkundige. Tijdens haar eerste nachtdienst op de afdeling neurologie van een Leids ziekenhuis overleed een meisje van tien jaar. Voor haar een aangrijpende gebeurtenis. "Ik heb iets met palliatieve terminale zorg. Dat loopt als een rode draad door mijn loopbaan.".

Joke Overeem heeft een heldere visie: 'Het gaat in een hospice om de kwaliteit van het leven'. Gast en familie zo goed mogelijk betrekken en begeleiden in het stervensproces, creëren van een 'huiselijke' sfeer, kortom 'maatwerk' dus. Joke Overeem geniet van de contacten met de gasten en de familie. Maar er was ook een zakelijk aspect: de bezetting van de bedden, de financiering, de zorg voor voldoende verpleegkundigen en vrijwilligers, het uitdragen van de doelstellingen van het hospice. De jaarlijkse Regenboogkrant (later magazine) was een goed middel, waar ze veel tijd aan besteedde. Joke Overeem blijft bescheiden over haar rol in het hospice. "Je doet het met elkaar." Maar ze is blij met twee dingen: het verkrijgen van het keurmerk Prezo Hospicezorg en aankoop van de braakliggende grond rond het hospice. Dat biedt perspectief voor de toekomst: meer ruimte voor de gasten in de tuin en mogelijk een respijthuis.

Gerda Bronkhorst is per 1 februari de nieuwe directeur. Joke blijft nog een poosje beschikbaar voor raad en advies.

Meer berichten