Mirjam Koning studeert Psychomotorische Therapie, en hoopt in de toekomst meer tijd te kunnen vrijmaken voor Club Extra. "Mijn hart ligt echt bij kinderen die normaal gesproken moeilijk meekomen met sporten."
Mirjam Koning studeert Psychomotorische Therapie, en hoopt in de toekomst meer tijd te kunnen vrijmaken voor Club Extra. "Mijn hart ligt echt bij kinderen die normaal gesproken moeilijk meekomen met sporten." (Foto: Mirjam Koning)

Ieder kind laten genieten van sport

NUNSPEET - "Niet ieder kind kan even makkelijk meekomen met gym of bij de sportvereniging." Speciaal voor die groep heeft Gymvereniging Nunspeet een nieuwe activiteit in het leven geroepen: Club Extra. "Dan kunnen zij gewoon een keer lekker gymmen."

Het idee voor deze groep komt bij Mirjam Koning vandaan. "Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat mijn hart ligt bij kinderen die het moeilijk vinden om mee te komen met gym- of sportlessen op school, bij sportverenigingen of bij het buitenspelen." Dat kan volgens haar om veel verschillende redenen zijn. "Of iemand nou gedragsproblematiek heeft, last heeft van overgewicht of motorisch niet zo sterk is als leeftijdgenoten: ik wil vooral een laagdrempelige sportactiviteit neerzetten voor iedereen."

Koning heeft al eerder zo'n groep begeleid. Ze studeert Psychomotorische Therapie in Zwolle, en kwam er tijdens haar eerste stage achter dat ze iets kon betekenen voor deze kinderen. "Tijdens die stage konden zelfs kinderen in een rolstoel meedoen met de sport." Die mogelijkheid wil ze nu nog niet uitsluiten. "Als er iemand met een rolstoel komt, ga ik kijken of ik de activiteit aan kan passen, zodat diegene mee kan draaien."

In de afgelopen Kerstvakantie haalde Koning het benodigde certificaat, waarmee ze zelfstandig les mag geven. "Op dat moment vroeg de Gymvereniging mij wat voor groep ik les zou willen geven." Ze koos bewust voor de kinderen die moeizaam meekomen met normale sporten. "Ik bied ze vooral veel structuur. En ik zorg ervoor dat elke activiteit op verschillende niveaus uitgevoerd kan worden." Ze legt uit dat ze in de gymzaal aan de Piersonstraat meerdere 'stationnetjes' opbouwt. "Ik bouw een soort bewegingsparcours met veel klimmen en klauteren. En een beetje ballen stuiteren, dat soort dingen." Bij de eerste lessen maakte ze gebruik van de trampoline en het klimrek.

Voor Koning is het belangrijk dat iedereen welkom is. "Als kinderen hier aan mee willen doen, zijn ze van harte welkom. Als ze zich van tevoren even aanmelden via secretarisgvnunspeet@gmail.com, weet ik op wie ik kan rekenen." Kinderen mogen eerst twee proeflessen meedoen, voordat ze besluiten of ze lid willen worden van de Gymvereniging. De lessen zijn elke vrijdag van 17:15 tot 18:15 uur.

Koning merkte de afgelopen twee lessen al dat het ontzettend leuk is voor de kinderen. "We zullen nooit groepjes moeten kiezen, en iedereen kan op zijn eigen niveau sporten." Ze is blij om te merken dat het aanslaat. "Aandacht voor de kinderen is heel belangrijk. Het is fantastisch om te zien dat die kinderen een keer met plezier sporten. Daar doe ik het voor."

Meer berichten
Shopbox