De Outreach wordt afgesloten met een grote kerkdienst in de open lucht, op het marktplein in Nunspeet.
De Outreach wordt afgesloten met een grote kerkdienst in de open lucht, op het marktplein in Nunspeet. (Foto: Hidde Joustra)

Op een positieve manier aanwezig

NUNSPEET - "De reacties zijn zo positief, dat we elk jaar verder uitbreiden." Deze zomer staat voor de derde keer de Outreach Veluwe op de planning: een interkerkelijke evangelisatie-actie. "Maar het draait niet om zoveel mogelijk zieltjes winnen."

Hidde Joustra legt uit wat de bedoeling is van de Outreach. "We willen vanuit een christelijke basis uitreiken naar onze omgeving. Dat betekent dat we willen zorgen voor de mensen die dat nodig hebben." Het idee voor de Outreach op de Veluwe ontstond een paar jaar geleden in Letland. "Daar hielden we een soortgelijke Outreach, wat door Jeugd met een Opdracht werd georganiseerd. We deelden voedselpakketten en kleding uit." Een aantal jongeren uit Nunspeet bedacht dat dit ook in de eigen omgeving kon. "We hebben hier minder armoede, maar dat betekent niet dat er niemand is om naar om te kijken."

Joustra vertelt dat ze langsgaan bij eenzame mensen. "Van tevoren vragen we aan mensen op straat of ze iemand kennen die eenzaam is. Daar gaan we dan langs. Maar we gaan ook langs in verzorgingstehuizen, om muziek te maken." En in speciale Outreach Cafés kan iedereen gratis koffie krijgen. "We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken, op een laagdrempelige manier."

Wat in Nunspeet begon, is inmiddels al veel groter. "Vorig jaar zijn we ook in Elburg geweest, en dit jaar hebben we zelfs al genoeg aanmeldingen om nog meer dorpen in de omgeving te bezoeken." Iedereen die ze tijdens de Outreach spreken, wordt uitgenodigd voor een grote afsluitende kerkdienst. "Jesus Celebration is een openluchtdienst op het marktplein in Nunspeet, op zondag. Daar zingen we wat liederen en vertelt iemand over de Outreach." De dienst wordt afgesloten met een gratis maaltijd.

Nadat de afgelopen twee edities zeer positief werden ontvangen, heeft Joustra alweer zin in deze zomer. "Dit komt niet bij een specifieke kerk vandaan, daar staat dit echt los van. Het mooie is dat mensen daar heel enthousiast van worden, en een jaar later zelf meedoen."

Meer berichten
Shopbox