De opnamen voor The Passion zijn op dit moment in volle gang. Heel veel enthousiaste Nunspeetse vrijwilligers zijn hierbij betrokken. Foto Bas Olthof
De opnamen voor The Passion zijn op dit moment in volle gang. Heel veel enthousiaste Nunspeetse vrijwilligers zijn hierbij betrokken. Foto Bas Olthof (Foto: Dick Baas)

The Passion integer verbeeld

NUNSPEET - De opvoering van The Passion op het Nunspeetse marktplein geeft op eigentijdse wijze een beeld van de laatste uren van Jezus' leven, lijden en opstanding. Het is niet iets nieuws. In deze periode wordt in tal van plaatsen The Passion in diverse vormen tot uitdrukking gebracht. Het is jammer dat over de opvoering commotie is ontstaan.

De organisatie van The Passion is in handen van RTV Nunspeet in samenwerking met Sander Klugt van Focus Film en Video Producties. Sander Klugt is vrijwilliger bij RTV Nunspeet. Hij vertelt: "De uitvoering van de Passion is niet nieuw. De Nunspeetse radio doet al een aantal jaren verslag van de Veluwse Passion in Elburg/'t Harde. Daar is een radioversie van gemaakt. Regina Elbers zocht muziek uit en vertelde het verhaal. Haar man Erik Elbers liep mee in de processie en deed daarvan live radioverslag. De LRN doet dat al twee jaar." RTV Nunspeet (ofwel LRN) is een omroep die wil verbinden: gebeurtenissen en luisteraars/kijkers bij elkaar brengen. Omdat televisie steeds belangrijker wordt in de programmering ontstond begin van dit jaar het idee om een eigen versie van The Passion te gaan verzorgen. "Een onderwerp dat voldoet aan de begrippen verbinden en tolereren" zegt Sander.

Steun uit de gemeenschap

Sander Klugt, die met Marcel Bonte voor RTV Nunspeet The Passion heeft voorbereid, is blij met de grote steun die verkregen is vanuit de Nunspeetse middenstand en de kerken. Sommige kerken ondersteunen de opvoering zelfs financieel en ook bij het bedrijfsleven was voldoende financiële steun. Daarom is het jammer dat andere kerken nu actie voeren om The Passion te verbieden. Sander: "Het zijn mensen die met alle vezels in hun lichaam verbonden zijn met het geloof." Hij heeft moeite met deze onverdraagzame houding. Tolerantie is voor hem een groot goed.

Een vergunning is bij de gemeente aangevraagd en verkregen. En daarna zijn de voorbereidingen van start gegaan. Er komt een vertelling op de Markt, dat ondersteund wordt door Nederlandstalige popnummers, die het verhaal ondersteunen. "De bedoeling is om met dit verhaal en de muziek mensen met elkaar in verbinding te brengen. En gelet op het enthousiasme lijkt dat te lukken." De rollen in The Passion worden vertolkt door vrijwilligers uit Nunspeet en regio. Dat geldt ook voor de muziek. "Maar het niveau is hoog". Er zijn al meerdere onderdelen opgenomen, die op een groot scherm op de Markt te zien zijn. Zo hebben de opnamen van het Laatste Avondmaal al wat nachtelijke uurtjes gekost.

De kruisstoet zal starten bij Veluvine en voegt zich op de Markt in het verhaal.

Meer berichten
Shopbox