Dick van Hemmen onthult met Henk Jan Sanderman het portret. Foto Dick Baas
Dick van Hemmen onthult met Henk Jan Sanderman het portret. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Henk Jan Sandeman zet Dick van Hemmen op doek

NUNSPEET - Van alle oud-burgemeesters van de gemeente Nunspeet en de voormalige gemeente Ermelo hangt er een geschilderd portret in de bestuursvleugel van het gemeentehuis. De in mei 2016 vertrokken Dick van Hemmen ontbrak nog.

Voorafgaande aan de laatste vergadering van de gemeenteraad in de huidige samenstelling is het schilderij van Dick van Hemmen onthuld. Dat is ook de raad waarmee de oud-burgemeester heeft samengewerkt.

Het schilderij is gemaakt door de kunstenaar Henk Jan Sanderman. Hij komt uit Harderwijk, maar woont tegenwoordig in Hulshorst. Sanderman heeft na twaalf jaar in 2013 het bedrijfsleven vaarwel gezegd en is gaan schilderen. Hij is een autodidact, zoals hij zelf aangeeft. Bekendheid kreeg hij bij 'Sterren op het doek' met zijn portretten van Seth Gaaikema en Ria Bremer.

Sanderman schildert vanaf foto's. Hij had foto's van Dick van Hemmen van de gemeente gekregen en had zelf ook een fotosessie met hem gehouden. Met potlood zet hij dan een compositie op doek en gaat er dan met acrylverf overheen. Henk Jan noemt dat de onderschildering. Als de opdrachtgever akkoord is, gaat hij aan de slag met olieverf. Hij gebruikt maar een beperkt aantal kleuren en geen achtergrond. Een bewuste keuze om zo het gezicht scherp naar voren te laten komen.

Het portret is voorlopig te zien op de bovenhal van het gemeentehuis.

Meer berichten
Shopbox