Joseph Coosemans was een van de grootste pleitbezorgers van Genk als de ideale plek om te schilderen. Het Winterlandschap in de Kempen komt uit de collectie Barat-Venker.
Joseph Coosemans was een van de grootste pleitbezorgers van Genk als de ideale plek om te schilderen. Het Winterlandschap in de Kempen komt uit de collectie Barat-Venker. (Foto: Dick Baas)

Museum toont Licht op landschap

NUNSPEET - De tentoonstelling Vrouwen Uit de kunst in het Noord-Veluws Museum is voorbij. 4 maart was de laatste dag. De expositie begon op 2 september vorig jaar. In die periode zijn er meer dan 12.000 bezoekers geweest. En daarmee is het de meest succesvolle tentoonstelling sinds de opening van het museum in november 2014. Op 10 maart start een nieuwe expositie 'Licht op landschap. Kunstenaarskolonies in België'. Die duurt tot 3 juni.

Met deze tentoonstelling overstijgt het Noord-Veluws Museum de grenzen van de noordelijke Veluwe en richt de blik op de kunstenaarskolonies in België. Vreemd is dit niet. Kunstenaars trokken in de loop van de 19e eeuw naar de ongerepte natuur. Zo trokken tal van schilders naar de Veluwe en werd Nunspeet een kunstenaarsdorp. In navolging van het beroemde Barbizon bij Parijs ontstaan in Europa overal kunstenaarskolonies. In België zijn dat er heel wat. Te noemen zijn Tervuren, Anseremme, Genk, Kalmthout, Dendermonde, Knokke en Heist. Deze oorden hebben een grote rol gespeeld met schilders die streefden naar de weergave van het 'natuurlijke licht'. Schilders trokken de natuur is om te schetsen en buiten (en plein air) te schilderen. De overgang van het realisme naar het impressionisme vindt plaats in de jaren 1870-1880. De wisselende lichtschakeringen worden in losse toetsen op het doek vastgelegd.

Voor het eerst in Nederland

Voor het eerst wordt nu in Nederland een grote collectie van pleinaristen geëxposeerd. Ze komen uit de collectie van Bruno Barat, kunsthistoricus en galeriehouder. Barat verzamelt al veertig jaar (tot 2012 met wijlen H. P. Venker) schilderijen van Belgische kunstenaars uit de 19e eeuw.

EuroArt

De gemeente Nunspeet is lid van EuroArt, de Europese Federatie van Kunstenaarskolonies. Directeur Erik Stotijn vindt dit heel belangrijk. Hij kan zo contacten onderhouden met de 74 leden met 45 kunstenaarskolonies in 15 landen. "Met deze expositie kunnen we contacten leggen. Dat is niet alleen in het belang van de kunst. maar ook voor het toerisme. Het zet Nunspeet op de kaart." In Nederland zijn onder meer Domburg, Katwijk, Oosterbeek en Zweeloo lid van EuroArt. Laren niet.

Expositie

De tentoonstelling zal op 9 maart vanaf 17.00 uur worden geopend. Aan het woord komen Bruno Barat, de eigenaar van de collectie Barat-Venker, en Chris Hoornaert, ambassadeur van België in Nederland. Hij zal de officiële opening verrichten.

Er is een mooie folder gemaakt die een uitgebreide toelichting op de Belgische kunsenaars en kolonies geeft.

Meer berichten
Shopbox