Op 21 maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en wordt een referendum gehouden. De borden voor de gemeenteraad zijn vol. De borden voor het referendum zijn leeg. Foto Dick Baas
Op 21 maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en wordt een referendum gehouden. De borden voor de gemeenteraad zijn vol. De borden voor het referendum zijn leeg. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Ga stemmen voor de gemeenteraad

NUNSPEET - Komende woensdag zijn de stembureaus open van 07.30 uur 's morgens tot 21.00 uur 's avonds. Er zijn veertien stembureaus: tien in Nunspeet, twee in Elspeet en één in Hulshorst en Vierhouten. Er kan gestemd worden voor de leden van de gemeenteraad en voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de zogenaamde Sleepwet). Vergeet niet om stempas en identiteitsbewijs mee te nemen.

Het is weer zover. Eens in de vier jaar wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Er is keuze genoeg. Met acht lijsten is het aantal nog nooit zo hoog geweest sinds het ontstaan van de gemeente Nunspeet per 1 januari 1972. Ook het aantal kandidaten is het hoogste ooit. 191 inwoners van de gemeente hebben bewilligd in een plekje op een van de kandidatenlijsten. Dat betekent 9,1 kandidaat per zetel in de raad. Dat het aantal zo hoog is komt ook door het feit dat de partijen sinds een wijziging van de Kieswet maximaal vijftig kandidaten op de lijst mogen zetten. Dat was tot nu toe beperkt tot dertig, Niet alle partijen hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Gemeentebelang heeft met 45 kandidaten het hoogste aantal. Het CDA komt tot 32 en de SGP en de ChristenUnie houden het op de tot nu toe gebruikelijk dertig. De overige partijen hebben minder kandidaten: VVD 15, PvdA/GroenLinks 20, ABN 13 en DePartij 6.

Vrouwen en kernen

Het is interessant om te kijken hoeveel vrouwen er op de lijsten staan en hoe de verdeling is over de vier keren van de gemeente. Het aantal vrouwen bedraagt 47 van de 191. Op de lijst van de SGP staat (nog) geen enkele vrouw. Wellicht is dat in 2022 anders. Bij Algemeen Belang Nunspeet zijn de vrouwen in de meerderheid (acht van de dertien). Voor het eerst zijn er twee vrouwelijke lijsttrekkers: Marije Storteboom (GB) en Ingrid Slaa (CU). Tot nu toe hebben alleen Marg van de Kop (VVD), Ria Mulder (CDA), Karin Geertsen (D66) en Misha Roepers (VVD) het tot die rol gebracht.

Het grootste deel van de kandidaten woont in Nunspeet (135 van de 191). De kleinste kern Vierhouten heeft verhoudingsgewijs veel Vierhouters op de lijsten staan. Er kan uit dertien kandidaten gekozen worden. Elspeet telt 25 kandidaten, waarvan 12 SGP-ers en 6 CDA-ers. Hulshorst komt op 17 kandidaten. En één kandidaat woont nog in 't Harde.

Referendum

Op 21 maart wordt ook het referendum gehouden. De keuze is simpel: voor of tegen. In algemeenheid zijn VVD, CDA, PvdA, SGP en CU voor, GroenLinks, PVV, SP en PvdD tegen. Kiezers van D66, 50Plus en lokale partijen zijn verdeeld.

Meer berichten