Felicitaties voor Arie Harteveld (CU) uit Hulshorst die met voorkeur in de gemeenteraad werd gekozen.  Hij stond op de 8e plaats op de  lijst. Foto Dick Baas
Felicitaties voor Arie Harteveld (CU) uit Hulshorst die met voorkeur in de gemeenteraad werd gekozen. Hij stond op de 8e plaats op de lijst. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Nieuwe partijen redden het niet

NUNSPEET - De Nunspeetse kiezer heeft weer voor vier jaar een gemeenteraad gekozen. Er is niet zo veel veranderd. De twee nieuwe partijen, Algemeen Belang Nunspeet en DePartij kregen onvoldoende stemmen voor een zetel. De winst ging naar Gemeentebelang, het verlies naar de VVD. De opkomst was hoger dan vier jaar geleden. Arie Harteveld (CU) werd met voorkeur gekozen.

Na het tellen van de stemmen wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt. Maar op de dag na de verkiezingen worden de processen-verbaal van alle veertien stembureaus's nog eens goed bekeken. Dat levert altijd een paar correcties op. Maar invloed op de totale uitslag had het niet. Zo had op de Petraschool de SGP een stem minder en de VVD een stem meer. Op een ander stembureau zat er een verschil van één in de ingeleverde stempassen en de uitgereikte stembiljetten. En in Elspeet waren nog 60 SGP-stemmen vergeten te noteren.

Kiesdeler

De kiesdeler bepaalt hoeveel stemmen er nodig zijn voor een partij om een zetel te behalen. 15.184 stemmen gedeeld door 21 zetels levert een kiesdeler op van 723,047. Dan worden de volle zetels verdeeld. Het resultaat was SGP 6, GB 5, CU 4, CDA 2. VVD 1, PvdA/GL 0, ABN 0 en DePartij 0. Er blijven dan drie restzetels over. Volgens een systeem van het grootste gemiddelde worden die dan één voor één verdeeld. Resultaat: de eerste restzetel was voor de PvdA/GL, de tweede voor GB en de derde voor de SGP. De partij van Henk Junte (ABN) kreeg 520 stemmen en DePartij 211. Zij haalden dus de kiesdeler niet. De raad bestaat nu uit 7 SGP, 6 GB, 4 CU, 2 CDA, 1 VVD en 1 PvdA/GL

Voorkeurstemmen

Om met voorkeur in de raad te worden gekozen is een vierde van de kiesdeler nodig. Dat is 180,7. De lijsttrekkers komen komen altijd wel aan dat aantal. maar ook andere kandidaten kunnen dat aantal halen. Bij de SGP waren dat Jaap Groothuis (648), Gerrit Polinder (220), en Leen van der Maas (263). Bij GB ging het om Martin Mol (385) en Corrie Jansen (201). Bij het CDA kreeg nummer 2 Karel van Bronswijk 218 stemmen. Bij de ChristenUnie kreeg Kees Smit 332 stemmen, maar behaalde nummer 8 op de lijst, Arie Harteveld, 182 stemmen en was daarmee gekozen. Dat betekende een teleurstelling voor Jennifer Elskamp die als nummer 4 al op een zetel in de raad gerekend had.

SGP en GB waren blij met de behaalde zetels. GB haalde de zetel van Henk Junte terug en kreeg er nog één extra bij. Het CDA had gerekend op een derde zetel en was teleurgesteld. Ook de VVD rekende eigenlijk op twee zetels.

Meer berichten