Sideron kwam als ongeveer 7-jarig jongetje van het Afrikaanse Guinee naar Gelderland. (foto: Rijksmuseum)
Sideron kwam als ongeveer 7-jarig jongetje van het Afrikaanse Guinee naar Gelderland. (foto: Rijksmuseum) (Foto: Rijksmuseum)

Gelderlanders over Grenzen: de bediende Sideron

NUNSPEET - In de opmaat naar het Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland (23 mei-22 juli) publiceert deze krant een aantal portretten. Over Gelderlanders die de provincie verlieten en over zij die de omgekeerde beweging maakten. Dit keer: de bediende Sideron.

In 1763 komt de zwarte bediende Sideron als cadeau voor Willem V naar Nederland. Sideron komt van de kust van het Afrikaanse Guinee en is dan circa 7 jaar oud. In Nederland leert hij schrijven, lezen, paardrijden en dansen. De bediende komt vaak op Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Hof in Dieren om te leren jagen.

In 1780 wordt hij kamerdienaar van Willem V en krijgt hierdoor meer verantwoordelijkheden. Zo krijgt Sideron regelmatig geld mee om namens Willem V aankopen te doen.

Uw (familie)verhaal

Kwam u of uw familie naar Gelderland in de afgelopen eeuw? Of vertrok u juist vanuit Gelderland naar het buitenland? Hebt u daar een persoonlijk verhaal over dat u wilt delen? Of kent u iemand met een bijzonder verhaal over het overgaan van de Gelderse grens? Erfgoed Gelderland ontvangt dit verhaal graag in beeld en tekst via ondergenoemde website. Wie weet staat uw verhaal hier dan de volgende keer.

Van 23 mei tot 22 juli zijn de verhalen en portretten te zien tijdens het Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland. Dit festival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-uptentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer.

erfgoedfestival.nl/ verhaal-inzenden

Meer berichten