In veel schilderijen van Maron Hilverda in de expositie in De Ontmoeting is de 'pierrot'-figuur te zien, zoals op dit grote doek. Foto Dick Baas
In veel schilderijen van Maron Hilverda in de expositie in De Ontmoeting is de 'pierrot'-figuur te zien, zoals op dit grote doek. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Kunstenaar zijn met hart en ziel

NUNSPEET - 'Een realistische droomwereld, waar visioen en werkelijkheid elkaar raken. Illusies, illusterijen. Mystiek realistische taferelen vol tegenstrijdige gelaagdheid en doorvoeld realisme. Mijn ervaringen als beeldend kunstenaar en als gezinsmoeder zetten me daartoe aan'. Zo omschrijft Maron Hilverda uit Gaanderen haar werk.

Maron Hilverda exposeert van zondag 8 april tot en met zondag 3 juni in de PKN-kerk De Ontmoeting aan de Arthur Briëtstraat in Nunspeet. Een expositie in een openbare ruimte noemt ze dat, een ruimte die niet specifiek gericht is op kunst maar meerdere doelen heeft. En dat is een kerk zeker.

De kunstcommissie van De Ontmoeting kwam met haar in contact via een uitgebreid interview op Omroep Gelderland in de serie Kunst van God? en een expositie in het Stadsmuseum Harderwijk.

Maron Hilverda-Zijdeveld (1968) kom uit Vlaardingen en volgde de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Tijdens haar studie getrouwd met Jaap Hilverda. "Dat kon dank zij minister Deetman. Die bedacht de OV-kaart voor studenten." Maron studeerde in Arnhem en Jaap in Eindhoven. Geld om steeds heen en weer te reizen hadden ze niet, maar met de OV-kaart konden ze gaan samenwonen. Jaap is docent.

Maron combineert haar werk als beeldend kunstenaar met het leven in een gezinshuis. Met haar partner zorgt ze voor zeven kinderen. Twee daarvan zijn de biologische kinderen, de andere verblijven langere of soms kortere tijd in het gezin. Zij vindt het een ideale combinatie. In het gezin 'met de poten in de klei' en in haar atelier vervolgens de wetenswaardigheden omzetten in beelden 'met mijn hoofd in de wolken'.

De uitzending van Omroep Gelderland geeft een heel mooi beeld van de ontwikkeling van Maron Hilverda als kunstenaar. Het programma van bijna een half uur is via internet te vinden en te bekijken.

Op haar website schrijft ze: 'Geschiedenis, filosofie, de mooie gelaagdheid en innerlijke tegenstrijdigheden van de mens inspireren bij mateloos. Een kwart eeuw vakmanschap en moederschap trekken diepe lijnen. In mijn ziel en in mijn werk. Wie lef heeft en de frustratie of de zoete pijn van eigen onvervuld verlangen in de ogen durft te zien, herkent zich in mijn werk'.

Al vanaf 2001 is zij docent bij een wekelijkse schildercursus in haar eigen atelier

Het werk dat in De Ontmoeting is te zien is varieert van heel grote tot heel kleine schilderijen.

Behalve tijdens de zondagse kerkdienst is de expositie te bekijken op zaterdag 14 en 21 april van 11.00 tot 14.00 uur in De Ontmoeting of op afspraak.

Meer berichten