Mozaiek is een multiculturele vrouwengespreksgroep, die al meer dan tien jaar bestaat. Niet iedereen wil op de foto. Het was dus even schuiven. Foto Dick Baas
Mozaiek is een multiculturele vrouwengespreksgroep, die al meer dan tien jaar bestaat. Niet iedereen wil op de foto. Het was dus even schuiven. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Hoe is radicalisering te signaleren?

NUNSPEET - De multiculturele vrouwengespreksgroep Mozaïek had niet het gemakkelijkste onderwerp uitgekozen voor de maandelijkse bijeenkomst in De Rank: radicalisering en extremisme. Er is een Landelijk Steunpunt Extremisme. Casemanager Layla was aanwezig om de vrouwen voorlichting te geven.

Het was natuurlijk best een beetje bijzonder dat bij deze bijeenkomst deze krant was uitgenodigd om aandacht aan dit onderwerp te geven. En ja, dan was het ook nog een man. Voor de politiek was het Nunspeetse raadslid voor de ChristenUnie Ingrid Slaa aanwezig.

De Stichting Mozaïek bestaat al sinds 2006 om Nunspeetse en allochtone vrouwen met elkaar in contact te brengen en te houden. De allochtone deelnemers zijn afkomstig uit onder meer Pakistan, Soedan, Polen. Marokko, Oekraïne of Syrië. Maandelijks komen ze bijeen.

Het verhaal over radicalisering werd verteld door Layla (uit privacyoverwegingen geen achternaam en geen foto). Ze heeft een Marokkaanse achtergrond en spreekt vloeiend Arabisch.

Layla vertelde hoe het Steunpunt Extremisme omgaat met families waarvan een kind is geradicaliseerd en uitgereisd naar Syrië of Irak. Als er een melding komt (vaak via de gemeente) dan wordt er contact opgenomen en gevraagd of er behoefte is aan hulp en begeleiding. Het zijn vaak gewone en fijne gezinnen, waar ouders niet zien dat zoon of dochter (meestal tussen de 18 en 25 jaar) verandert en radicaliseert. Uit het contact van het steunpunt volgt een advies aan de gemeente.

De situatie kan heel verschillend zijn. Een familielid kan zich in het strijdgebied bevinden, teruggekeerd en/of gedetineerd zijn of omgekomen in het strijdgebied. De opvangkampen zijn vaak in handen van Koerden. Maar Koerdistan is niet erkend en dat levert dan problemen op.

Onder de aanwezige vrouwen kon nog niet iedereen het verhaal in het Nederlands volgen. Layla ging over op Arabisch en het was mooi om te zien dat het onmiddellijk reactie en vragen opriep. De betrokkenheid werd zo heel groot. Het leeft bij hen.

Gemeente

Ingrid Slaa was onder de indruk van het verhaal van Layla. Zij zegt: "Er is geen direct beleid, maar het heeft wel de aandacht van het college. Ik vind niet dat de gemeente zelf moet kunnen inzetten op het kunnen begeleiden van dit soort gezinnen. Dat vraag specifieke kennis. Maar de gemeente moet snel kunnen schakelen met deskundige instanties als zo'n situatie zich hier voordoet." Ingrid Slaa gaat dan ook de info doorgeven aan de burgemeester.

Wie met een situatie in aanraking komt kan altijd contact opnemen met Layla (06-26112044 of layla@hetlse.nl)

Meer berichten