"Hoe rustiger je bijen, hoe minder beschermende kleding je hoeft te dragen en hoe beter je alles kunt zien." Jakob Bouw houdt bijen in stedelijk gebied.
"Hoe rustiger je bijen, hoe minder beschermende kleding je hoeft te dragen en hoe beter je alles kunt zien." Jakob Bouw houdt bijen in stedelijk gebied.

'Laat bijenvolken hun gang gaan'

Met de stijgende temperaturen worden ook insecten weer actiever. Goed nieuws voor de Nunspeter Bijenvereniging, die dinsdag 1 mei een lezing organiseert over 'Natuurlijk Imkeren'.

Nunspeet - "Natuurlijk imkeren houdt in dat je de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan", legt Jakob Bouw, voorzitter van de Nunspeter Bijenvereniging uit. "Je hebt allerlei verschillende manieren om bijen te houden: van de imker die een zo hoog mogelijke honingproductie nastreeft, tot de imker die de bijen hun gang laat gaan." De Nunspeter Bijenvereniging nodigt daarom regelmatig sprekers uit die vertellen over een manier van imkeren. "Wij willen onze leden zelf laten besluiten welke manier bij hen past. Met dit soort lezingen geven we inzicht in de mogelijkheden."

Zelf is Bouw trotse houder van vijf bijenvolken. "Ik woon in de nieuwbouw, in stedelijk gebied dus. Maar dat kan prima, als je zorgt dat je een rustig volk hebt. Mijn bijen steken niet zo snel." Hij legt uit dat insecten sowieso pas agressief worden als ze zich bedreigd voelen, maar dat imkers zelfs daarin nog de minst agressieve volken proberen te houden. "Door een koningin uit een zachtaardig volk bij een ander volk te zetten, zorg je dat ook dat volk rustig wordt. Dat scheelt ook voor de imker zelf: bij een rustig volk hoef je niet een volledig imkerpak aan. Daardoor heb je veel beter zicht op wat er in de bijenkast gebeurt."

Bouw is blij dat al zijn bijen de winter overleefd hebben. "Landelijk is zo'n tien procent van de bijen gestorven deze winter, dat is een normaal percentage. Geen gekke dingen dus, wat dat betreft." Hij merkt wel dat mensen hun tuin steeds minder insect-vriendelijk aanleggen. "Als we zelfs al kunstgras neerleggen in plaats van echt gras, wordt het wel erg. Dat toont hoe tuinen verkeerd worden ingericht. Ik zou veel liever zien dat iedereen tien procent van zijn tuin insect-vriendelijk maakt." Hij legt uit dat dat niet alleen van belang is voor de bijen zelf. "Bijen en andere bestuivers zijn verantwoordelijk voor grofweg de helft van ons voedsel. Als we geen insecten zouden hebben, zijn er geen alternatieven voorhanden." Ook het gebruik van gif voor het verwijderen van onkruid is daarbij slecht. "Door dat gif verzwakken insecten en wordt de kans groter dat ze de winter niet overleven."

Nederland telt zo'n tien- tot twaalfduizend bijenhouders, schat Bouw in. "Tienduizend zijn aangesloten bij een van de twee grote verenigingen, maar er zijn nog wel wat meer imkers." Van al die imkers doen zo'n duizend aan 'natuurlijk imkeren'. "Het idee bestaat al tientallen jaren, maar we zien de laatste jaren de aandacht ervoor toenemen." De spreker van de lezing is Albert Muller, een bioloog die al meer dan veertig jaar bijen houdt. "Hij houdt zich ook al tientallen jaren bezig met imkeren op een natuurlijke wijze." Muller is leraar bijenteelt en verbonden aan een onderzoeksinstituut omtrent bijen. "Zijn visie komt er op neer dat verantwoordelijk bijenhouden alleen mogelijk is als je handelt vanuit het wezen van de bij."

De lezing 'Natuurlijk Imkeren' door Albert Muller vindt plaats op 1 mei, om 20.00 uur, aan de Zandenboslaan 1 in Nunspeet. Aanmelden voor de lezing kan via het secretariaat van de Nunspeter Bijenvereniging, voor niet-leden geldt een toegangsprijs van vijf euro. Meer informatie is te vinden op de website van de vereniging.

nunspeter-bijenvereniging.nl.

Bij of wesp?

Volgens Bouw zijn veel mensen bang gestoken te worden door bijen, omdat ze het onderscheid tussen een bij en een wesp niet kunnen maken. Hij legt uit dat het makkelijk te zien is of sprake is van een bij of niet. Is het insect zwart-geel gestreept, dan is het geen bij, maar een wesp of vlieg.

Meer berichten