Ook de tweede groep kon met de bloemen op de foto. Foto Dick Baas
Ook de tweede groep kon met de bloemen op de foto. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Onderscheiding aanvragen voor 1 juli

NUNSPEET - Koninklijke onderscheidingen voor 2019 moeten al voor 1 juli van dit jaar worden aangevraagd. Burgemeester Breunis van de Weerd gaf die boodschap nog weer eens mee tijdens de 'lintjesregen 2018'.

De burgemeester legde, zoals ieder jaar, de procedure uit. Een aanvraag wordt in het gemeentehuis aan de hand van de criteria beoordeeld. Vervolgens buigt d Commissaris van de Koning zich over de aanvraag. Dan gaat het naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Uiteindelijk ondertekent de koning het besluit.

Er moet wel altijd een aanvraag zijn. "Veel mensen in uw omgeving verdienen best een lintje, maar als niemand een aanvraag doet, gebeurt er niets." Het gaat om inzet als vrijwilliger of mantelzorg. "Wie veertig jaar bij een baas werkt, krijgt daarvoor geen lintje." Daarvoor is meer nodig. Het lintje is een waardering voor het vrijwilligerswerk. "Vrijwilligerswerk is het 'cement' van de samenleving. Mantelzorg is wat anders. Dat komt op je weg, de zorg voor ouders, kinderen en anderen."

De dag van de uitreiking van onderscheidingen is ook altijd een dag van 'leugentjes'. Wie een lintje krijgt moet nog naar het gemeentehuis gelokt worden en dan moet er een smoes verzonnen worden. Meestal lukt dat wel.

Het is een gewoonte geworden dat de gedecoreerden op Koningsdag op het podium op de Markt staan bij de aubade.

Meer berichten