Foto: Agatha Sloot

Belgische Dichter des Vaderlands in Nijmegen

Nijmegen - Op 12 mei is Els Moors te gast in de 126ste aflevering van Ontmoet de dichter.

Els Moors (Poperinge, 1976) wordt dan geïntroduceerd en geïnterviewd door Johan Reijmerink. Natuurlijk draagt ze voor en ook het publiek kan vragen stellen.
Els Moors debuteerde in 2006 bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam met de bundel Er hangt een hoge lucht boven ons in 2013 gevolgd door Liederen van een kapseizend paard bij dezelfde uitgeverij in een coproductie met het balanseer. Zij woont en werkt in Brussel.

Haar poëzie is over het algemeen licht van toon, ogenschijnlijk transparant, maar dan plots dubbelzinnig. Ook haar taal hanteert Els Moors met een vrije hand; beelden springen tegen elkaar en buitelen soms over elkaar heen. Er sprankelt altijd wel iets in de zinnen van Els Moors.

Vanaf januari dit jaar is zij de Belgische Dichter des Vaderlands. Zij is de derde die deze functie zal bekleden, na Charles Ducal en Laurence Vielle. Vlaamse en Waalse dichters wisselen elkaar af. Maatschappelijk engagement is er wat Moors betreft zeker bij. Zij wil naar eigen zeggen "lichtvoetig deel uitmaken van een keiharde oppositie" en "staatsgevaarlijke gedichten" schrijven (https://www.tijd.be/jan 2018). Ze wil ook haar schouders zetten onder een nieuw festival voor Arabische poëzie in Brussel, "de op drie na meest gesproken taal in de hoofdstad". Haar eerste gedicht als Dichter des Vaderlands is bij haar aanstelling deels voorgelezen in Arabische vertaling.

Maakt dit alles nieuwsgierig? Ontmoet de dichter … Els Moors vindt plaats in het Poëziecentrum Nederland gevestigd achter in de Bibliotheek Mariënburg Nijmegen van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur. Entree: € 10,00 (€ 7,50 voor studenten, bibliotheekpashouders en Vrienden van het PcN).

oh mijn moeder
en haar wonderlijke woestijnkleuren
morgen schuift ze op
tot ze schaduw heeft gevonden

rijgt ze me aaneen

uit water bloemen
glas en ramen
en devote kraken
van haar knieënhet leven dat ik in de echte wereld leid

een geheim dat ze me nog
toevertrouwen zal

Meer berichten