Historicus Ad Sulman (75) heeft met plezier gewerkt aan de historie van 70 jaar Volksuniversiteit Nunspeet. Het boek wordt op 24 mei gepresenteerd. Foto Dick Baas
Historicus Ad Sulman (75) heeft met plezier gewerkt aan de historie van 70 jaar Volksuniversiteit Nunspeet. Het boek wordt op 24 mei gepresenteerd. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Volksuniversiteit bestaat 70 jaar

NUNSPEET - Hij wist bitter weinig van de geschiedenis van de Volksuniversiteit Nunspeet. Zeventig jaar is een korte periode. En in die zeventig jaar is er weinig opwindends gebeurd. Maar het was wel leuk. Dat is de conclusie van historicus Ad Sulman, die een boek heeft geschreven over de Volksuniversiteit, dat op 24 mei gepresenteerd gaat worden.

Het cursusseizoen 2017-2018 van de Volksuniversiteit Nunspeet is een bijzonder seizoen. Het staat in het teken van het zeventig jarig bestaan en wordt op 24 mei tussen 16.30 en 18.30 uur afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in Veluvine. Het programma in de Rabozaal begint om 7.00 uur. Belangrijk onderdeel is de presentatie van het jubileumboek. Burgemeester Breunis van de Weerd zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Daaraan voorafgaand houdt Ad Sulman een korte inleiding over de geschiedenis van de volksuniversiteit. Wim Stokhof heeft in samenwerking met RTV Nunspeet een korte documentaire over de Volksuniversiteit Nunspeet gemaakt en Corien Steketee opent de expositie van de Nunspeetclasses Schilderen (docent Beb Kruese) en Fotografie (docent Harry Konings). De beide Nunspeetclasses en de expositie zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Rabobank. Leden, oud-leden, cursisten en oud-cursisten kunnen zich uiterlijk 13 mei aanmelden voor deze bijeenkomst via info@vununspeet.nl.

In juli 1947 werd in het atelier van de kunstschilder Jos Lussenburg een bijeenkomst gehouden om de mogelijkheden voor de oprichting van een volksuniversiteit te bespreken.

Ad Sulman heeft geen idee wie in die beginfase betrokken waren bij de oprichting. "Er zijn geen ledenlijsten. Ook geen bezoekerslijsten van activiteiten. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het niet de gemiddelde Nunspeters zijn geweest, maar vooral de sociale bovenlaag." Hij onderbouwt die stelling met het feit, dat de lezingen in de beginfase van een zeer hoog niveau waren. Daar werd dan ook een enkele keer over geklaagd. Wat er eigenlijk achter zat om een volksuniversiteit op te richten heeft Sulman niet kunnen achterhalen. Het houden van lezingen, al of niet met diabeelden, is heel lang gebleven. Het organiseren van cursussen kwam pas in de zestiger jaren. Het waren vooral talencursussen. "Mensen kregen wat meer geld en konden op vakantie." Er kwamen cursussen bloemschikken.

De ledenvergaderingen werden slecht bezocht, concludeert Sulman. Er zat een keer slechts één dame in de zaal.

Maar al met al heeft Ad Sulman er een leuk boekje van gemaakt. "Het is in één avond uit te lezen."

Meer berichten