Tijdens HorsEscape moeten ruiters een team vormen met hun paard, volgens Monique Mol. "Dressuur rijden of springen is knap, maar buiten rijden vraagt ook ervaring."
Tijdens HorsEscape moeten ruiters een team vormen met hun paard, volgens Monique Mol. "Dressuur rijden of springen is knap, maar buiten rijden vraagt ook ervaring."

Escape Room op een paard

NUNSPEET - Puzzels oplossen, codes kraken en de uitgang zoeken: het concept van een Escape Room is inmiddels behoorlijk bekend in Nederland. Maar HorsEscape voegt een extra dimensie toe aan het populaire spel: de route wordt gevolgd op een paard.

"Als je vanaf een paard iets op moet pakken, is dat een hele uitdaging." Monique Mol legt uit dat HorsEscape vraagt om een goede band tussen paard en ruiter. "Het draait echt om de samenwerking met je paard." Mol organiseert zaterdag 12 mei een HorsEscape-evenement in Nunspeet. "In totaal hebben zich zestig deelnemers opgegeven. Zij zullen in teams het parcours volgen en de raadsels moeten oplossen", legt Mol uit. "Het gaat daarbij niet om de totale snelste tijd, maar om de snelste puzzeltijd. Bij elk raadsel staat een vrijwilliger van Bit Magazine, die de tijd bijhoudt." Bit is mede-organisator van het evenement.

Met haar bedrijf, Horse & Dog Of Course, heeft Mol inmiddels al ervaring met het organiseren van HorsEscapes. "Sinds begin dit jaar doe ik dat met groepen", vertelt ze. Volgens haar is de HorsEscape niet alleen goed voor de band tussen ruiter en paard. "Omdat je in een groep moet samenwerken, is dit ook leuk als teambuilding. Iedereen doet mee op basis van de kwaliteiten van ruiter en paard. Dus als het ene paard heel stoer is en er geen probleem mee heeft om zes attributen tegelijk mee te nemen, dan kan dat diens rol worden binnen het team. Een ander paard kan daar wat meer moeite mee hebben, maar dan is er genoeg te doen voor de ruiter." Uitdagend is de Escape sowieso, denkt ze. "Je moet toch dingen doen met je paard die je anders niet zomaar zou durven. Maar de paarden kunnen het wel aan." Bovendien is de Escape van 12 mei iets makkelijker gemaakt voor de ruiters. "We willen niet dat er hele groepen in het bos verdwijnen natuurlijk", lacht Mol. "Dit evenement is niet alleen voor gevorderde ruiters."

Hoewel dit de eerste editie is van het evenement, hebben Mol en Bit Magazine direct groot uitgepakt. De start en finish bij de Zandenplas wordt omgetoverd tot een waar Foodtruck-dorp. Er staan dus verschillende eetkraampjes, maar er is natuurlijk ook een markt met paardenattributen. "Er is bijvoorbeeld een paardenfysiotherapeut, waar ruiters even kunnen laten kijken naar hun paard. Maar er zal ook een kraam zijn met sieraden van paardenhaar." Op die manier hoopt de organisatie het evenement niet alleen aantrekkelijk te maken voor de ruiters zelf, maar ook voor toeschouwers. "Uiteindelijk wordt het gewoon erg gezellig. Het thema is Bohemien & Hippie, dus zo hebben we het ook aangekleed."

De HorsEscape begint 12 mei om 9 uur bij de Zandenplas.

Meer berichten