Foto: Ton Tuinman - Harderwijkse Molen Stichting

De Hoop draait volop op Nationale Molendag

Hoe werkt een ouderwetse molen? Wat is een buitenkruier of onderbonkelaar en hoe zorgt de wind er voor dat graankorrels vermalen worden tot meel? Kijken kan in Hulshorst, Elspeet en Harderwijk.

HULSHORST - De Harderwijkse molenaars leren je op Nationale Molendag, zaterdag 12 mei alles over het werken van een molen bij molen De Hoop.

Vrijwilligers van de stichting weten wel raad met het meel dat de Hoop maalt. Heerlijke pannenkoeken, brood en koek maken ze er van. Deze worden op die dag dan ook volop gebakken.

Één zak graan zal echter onaangebroken, pontificaal, in de molen blijven staan. Mensen die in de molenwinkel voor minimaal 3 euro iets kopen, mogen raden hoe zwaar de zak is.
Degene die er het dichtst in de buurt zit, wint een rijkgevuld molenpakket.

Kokkels en Mokkels

Het Visvrouwenkoor 'Kokkels en Mokkels' komt van 14.30 tot 15.00 uur langs om de veelal zelf geschreven, soms ondeugende, liederen ten gehore te brengen.

Entree tot de molen en deelname aan de meeste activiteiten is gratis.


Molenroute

Net als de Harderwijkse molen openen nog honderden molens in Nederland hun deuren. Ook de buurmolens in Hulshorst en Elspeet doen mee aan de Nationale Molendag.

Samen met deze molens heeft de Harderwijkse Molen Stichting een prachtige fietsroute uitgezet die langs alle drie de molens voert. De route is 40 kilometer lang. Deelnemers kunnen tussen 10.00 en 14.00 starten bij een van de drie molens. Voor 1,50 euro ontvangen ze de routebeschrijving en een kopje koffie of thee voor een goede start.


Molen De Hoop

De molen De Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 en vormt sinds 1998 de entreepoort van Harderwijk.

De molen is van ver buiten de stad te zien.

Met hulp van de wind en vele vrijwilligers en sponsoren draaien de wieken van de Hoop al vele jaren. De molen doet nog altijd dienst als korenmolen.

Meer berichten