Foto:

Column: Denken en doen

In de zomer van 2012 kwamen mijn echtgenote Anne en ik in Nunspeet wonen. We waren 'verliefd' geraakt op Nunspeet tijdens een aantal vakanties op Samoza in Vierhouten. Het leek wel of het zo moest zijn. Er viel een aantal puzzelstukjes in elkaar en we kochten ons huis aan de Kastanjelaan in Nunspeet. Aan onze verhuizing moest ik denken toen ik een paar weken geleden als raadslid aanwezig mocht zijn bij de welkomstbijeenkomst voor nieuwe inwoners. Ze vertelden dat ze vanuit het westen kwamen voor de rust en de natuur. Anderen kwamen terug naar hun geboortegrond. Of ze waren gevlucht en bouwen in Nunspeet een nieuw bestaan op.

Nunspeet is een prachtig dorp om in te wonen. En dat willen we zo houden. Dat betekent nadenken over de toekomst. De gemeente doet dat door een Omgevingsvisie Nunspeet 2030 op te stellen. Als inwoners kunt u tot 1 augustus op het ontwerp reageren. Mijn advies is om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Later dit jaar stelt de gemeenteraad de Omgevingsvisie vast.

Meedoen met Elfwegentocht

Een Omgevingsvisie is nodig, maar wel papier. Om Nunspeet, Nederland en de aarde leefbaar te houden is concrete actie nodig. Niet alleen denken, maar ook doen. Om het goede voorbeeld te geven sluit de PvdA/GroenLinks Nunspeet zich aan bij de Elfwegentocht. Op initiatief van de provincie Friesland laten alle provincies in de eerste twee weken van juli zien wat zij doen aan het ontwikkelen en inzetten van duurzame vervoermiddelen. Mensen komen met onder andere elektrische auto's, groengasbussen, segways, ligfietsen en elektrische boten naar Friesland.

Op 11 juli is de provincie Gelderland aan de beurt om naar Friesland af te reizen. Vanuit Nunspeet doet een delegatie van PvdA/GroenLinks mee. We gebruiken de elektrische fiets om een werkbezoek te brengen aan Gaasterland. Daar gaan we kennis opdoen over onder meer 'ambassadeurs van het landschap' en agrarisch natuurbeheer. Gewapend met deze kennis keren wij weer terug in Nunspeet. U gaat daar na de zomer van ons over horen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden