Herma Weersma-Visser aan het werk in het 'Waslijn' project in de Vrije Academie bij de expositie Meester-Leerling. Foto Dick Baas
Herma Weersma-Visser aan het werk in het 'Waslijn' project in de Vrije Academie bij de expositie Meester-Leerling. Foto Dick Baas (Foto: )

Verkoeling zoeken in het museum

door Dick Baas

Expositie MEESTER-Leerling

De weersvoorspellingen geven veel warme dagen met hoge temperaturen. Het strand lokt dan meer dan een museum. Maar misschien is het juist wel eens goed om een poosje verkoeling te zoeken in een museum. Altijd een aangename temperatuur. De tentoonstelling MEESTER-Leerling in het Noord-Veluws Museum is dan een mooie gelegenheid.

NUNSPEET - De Vrije Academie Nunspeet bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is in het Noord-Veluws Museum een overzichtstentoonstelling van kunstenaars-docenten die in de afgelopen vijftig jaar les hebben gegeven aan de Vrije Academie. Er is werk te zien van de oprichters als Jaap Hiddink, Cor Vrendenberg, Guusje Sundermeijer, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate. Ook de huidige docenten exposeren. Om vijftig jaar lesgeven in beeld te brengen heeft een aantal 'meesters' een gecertificeerde leerling gekozen, waarvan ook werk te zien is in deze tentoonstelling.

Museumdirecteur Erik Stotijn is blij met de belangstelling voor deze tentoonstelling. "Ondanks dat wij als Noord-Veluws Museum met deze bijzondere tentoonstelling wat afwijken van onze koers (Nunspeet kunstenaarskolonie 1880-1950), denk ik dat de publieke belangstelling er niet onder lijdt." Stotijn constateert dat de vaste groep bezoekers aangenaam verrast is met hetgeen nu getoond wordt. "En dat is vooral te danken aan de fraaie presentatie van deze expositie door conservator Margot Jongedijk en de kwaliteit van van de getoonde kunstwerken. die echt tot hun recht komen."

Speciaal voor deze jubileumtentoonstelling is een publicatie verschenen onder de titel 'Meester-Leerling, 50 jaar Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Nunspeet'. Het boek is samengesteld door Monique van Lozenoord, Margot Jongedijk en Ad Kuijper. Alle 39 exposanten, meesters en leerlingen, zijn uitvoerig beschreven.Te verkrijgen voor 19.95 euro.

Waslijnproject

Naast de expositie is er een ludiek project. Cursisten van dit jaar hebben een basisschilderij gemaakt dat door bezoekers van het museum afgemaakt kan worden. De bezoekers halen zelf een schilderij van de 'waslijn' en gaan aan het werk. Erik Stotijn: "Ook het Waslijnproject slaat aan. Er zijn inmiddels ongeveer 70 schilderijen afgeschilderd door bezoekers."

Een van die bezoekers was Herma Weerstra-Visser (70) uit Ermelo. Ze was geattendeerd door een vrijwilliger in het museum. 'Dat is iets voor jou'. Ze koos een schilderij en ging aan de slag met de Thaise jongens in de grot in de gedachten. "Ik heb het schilderij nogal flink veranderd." Herma is niet onbekend in Nunspeet, want ze is vroeger hier wijkverpleegkundige geweest.

Een jury gaat de resultaten beoordelen. De prijsuitreiking is op 12 oktober.

Het weer tot besluit. Erik Stotijn: "In grote musea komen altijd toeristen, maar wij hebben best wel wat last van het huidige mooie weer." Dus ....

Meer berichten
Shopbox