Op een zonnige maandagmorgen is het om 10.00 uur nog rustig aan de Zandenplas. Foto Dick Baas
Op een zonnige maandagmorgen is het om 10.00 uur nog rustig aan de Zandenplas. Foto Dick Baas (Foto: )

De Zandenplas was een cadeautje

door Dick Baas

Op zomertoer door Nunspeet

De Zandenplas in Nunspeet is en blijft een toeristische trekpleister in de gemeente Nunspeet. In 2016 waren er 101.500 bezoekers. Vorig jaar werd de kiosk helemaal vernieuwd. Ooit was het een zandafgraving voor de aanleg van de A28. Het gat liep vol water en werd al snel een 'spartelvijver'. Nu is het een druk bezocht recreatiegebied.

NUNSPEET - De Zandenplas is in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. Het was een zandafgraving voor het zand dat gebruikt moest worden voor de aanleg van de 'Veluwe Snelweg', zoals de Rijksweg 28 of tegenwoordig de A28 werd genoemd. Volgens de kranten van toen werd zestigduizend kubiek meter zand uitgegraven. het gat liep vol water. En de vraag was toen: wordt het een vijver in het bos of een recreatieterrein?

Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer kozen er voor om de plas te gaan gebruiken en ontwikkelden een plan dat in 1961 werd gerealiseerd. De kranten juichten over de voortvarendheid waarmee het project werd uitgevoerd. In enkele dagen tijd werd een ruime asfaltweg aangelegd, die zich 'fraai rond de vijver door de bossen slingerde'. Er kwam eenrichtingsverkeer en een snelheid van 25 kilometer per uur. Een parkeerruimte voor autobussen kwam tot stand en de toegang aan de Eperweg werd aangepast.

In het zand kwamen speeltoestellen voor de kinderen. Er werden afvalbakken geplaatst. Toiletten kwamen later. Staatsbosbeheer bedacht een naam voor de 'spartelvijver': Zandenplas. 'Een toepasselijke naam, omdat zij gelegen is in het Zandenbos'.

In de zomer van 1961 werd druk gebruik gemaakt van de Zandenplas. De krant van toen: 'Ondanks het slechte weer hebben duizenden mensen tussen de buien door toch volop kunnen genieten van het prachtige geschenk van Staatsbosbeheer'.

Kwaliteit

In de loop van de jaren zeventig werd de plas steeds ondieper en werd de kwaliteit van het water slechter. Er kwamen zelfs waarschuwingsborden. Maar in 1979 kon de toenmalige burgemeester Smith een uitgebreide en verdiepte Zandenplas heropenen. In juli 1982 nam de Recreatiegemeenschap Veluwe de plas over van Staatsbosbeheer. De naam veranderde later in Leisurelands. In 1994 kwam weer een uitbreiding tot stand. En de uitbreiding in 2015 was spectaculair omdat een zandzuiger in de Zandenplas via transportbuizen het zand verplaatste naar De Kolk, waar het voor de aanleg van het bedrijventerrein gebruikt kon worden.

De Zandenplas is nog steeds gratis toegankelijk. Alleen wie met de auto komt moet parkeergeld betalen. Vijf euro in het hoogseizoen tussen 1 mei en 1 oktober. Betalen kan met een pinpas of creditcard. het parkeergeld gebruikt Leisurelands om het recreatiegebied duurzaam in stand te kunnen houden.

Voor een ijsje, drankje, snacks en patat is op mooie zomerdagen de kiosk geopend. Met een tarras aan het water.

Meer berichten