In de tuin van het dorpshuis van Vierhouten vormen de streekmarkt en de proeverij een gezellige, intieme opstelling.
In de tuin van het dorpshuis van Vierhouten vormen de streekmarkt en de proeverij een gezellige, intieme opstelling. (Foto: )

Hapje, drankje, marktje en gezelligheid

door Rik Kapitein

Midzomerproeverij Vierhouten

"Voorgaande jaren begonnen we al om 1 uur, maar dat hebben we nu iets uitgesteld." De negende editie van de Midzomerproeverij op woensdag 25 juli start later dan de eerdere. "Maar de gezelligheid zal er niet minder om zijn."

Vierhouten - Bas Tiemens doet met zijn Hotel Vierhouten ieder jaar mee aan het evenement. "We hebben weliswaar geen open restaurant, maar aan zoiets doen we met veel plezier mee. We moeten in Vierhouten ook in de zomer wat organiseren. We staan natuurlijk al bekend om de Wilddagen en de Winterlichten, maar in de zomer gebeurde eerder niet zoveel." Dat de Midzomerproeverij niet net zo groot is als de Wilddagen, maakt hem niet uit. "Maar het kleinschalige maakt dit tot een mooie dag."

Het lijkt erop dat het weer dit jaar meewerkt. "Vorig jaar hadden we ook al mooi weer, maar alle edities daarvoor regende het", weet Tiemens nog. "Toch maakte dat nooit iets uit: een beetje regen doet de Vierhouters en de toeristen niet thuisblijven." Toch vindt hij het lekkere weer wel een fijn vooruitzicht. "Als het nou niet al te warm wordt, kan iedereen 's avonds ook lekker blijven hangen."

Want vanaf drie uur is er non-stop een programma. "We beginnen met een kleine proeverij, georganiseerd door verschillende horeca van Vierhouten." Zo zet Pannenkoekenhuis Restaurant De Boswachter kleine pannenkoekjes op tafel, maakt Hotel Restaurant De Vossenberg een saté en kunnen bezoekers genieten van een ijsgerecht met vruchten van Restaurant Novice. "Wij maken zelf een broodje hete kip", zegt Tiemens. "Maar niet iedereen houdt van pikant, dus we passen ons een beetje aan." Ook andere horecagelegenheden dragen bij aan de proeverij.

Naast de proeverij is er ook een klein streekmarktje. "En de Tolzangers treden 's middags op, terwijl Kevin Siebelink na zes uur met zijn Piano Show optreedt." Tiemens weet van voorgaande jaren dat het een erg gezellige avond is. "Het was 's avonds altijd drukker dan 's middags. Toen we om één uur startten, waren er de eerste twee uur nauwelijks mensen. De locals en toeristen die zin hebben in een hapje, drankje en gezelligheid kwamen vaak pas wat later. Daarom starten we nu ook om drie uur."

Net als vorig jaar zal de Midzomerproeverij gehouden worden bij het dorpshuis. "Eerder zaten we aan de andere kant van de weg, maar de tuin van het dorpshuis heeft nogal wat voordelen. Het is een afgesloten terrein, waardoor alle kinderen zich ook vrij kunnen vermaken, zonder dat ouders scherp op moeten letten." Voor die kinderen is er een springkussen geregeld. "In de tuin hebben we een mooie kleine opstelling staan. Dat past goed bij de sfeer van de Midzomerproeverij."

Tiemens hoopt dat het evenement er toe leidt dat mensen de lokale horeca leren kennen. "Als ze over Vierhouten uitwaaieren en op de terrassen neerstrijken, is dat mooi. Het is hier goed toeven, we hebben een ruime keuze aan horeca. Er is voor ieder wat wils."

Meer berichten