Hoewel taalkundig niet helemaal correct, zijn de borden duidelijk. Foto Dick Baas
Hoewel taalkundig niet helemaal correct, zijn de borden duidelijk. Foto Dick Baas (Foto: )

Overlast in het Oranjepark tegengaan

door Dick Baas

Welkom, maar wel met verboden

De omwonenden waren verrast door de hoeveelheid borden die ineens rond het Oranjepark geplaatst zijn. Borden met 'Welkom in het Oranjepark', maar vervolgens met regels wat allemaal niet mag in het park. Deze borden moeten overlast in het park voorkomen. De fractie PvdA/GroenLinks heeft er al vragen aan het college van B&W over gesteld.

NUNSPEET - in verband met een overlastgevende groep in het Oranjepark in Nunspeet is door de gemeente in samenwerking met politie, Straathoekwerk en de BOA's gekeken naar mogelijke oplossingen. De problemen in het park zijn onder meer alcoholgebruik, gebruik van en handel in verdovende middelen, (geluids)hinder, vernielingen, intimidatie en rommel.

Er is een groepsscan ontwikkeld voor het in beeld brengen van jeugdgroepen in het publiek domein, waarmee de wijkagent professionele bemoeienis heeft en die problematisch (groeps)gedrag vertonen. De groep in het Oranjepark zou uit ongeveer elf personen bestaan, waarvan de harde kern uit ongeveer vier tot zes personen bestaat. De groep wisselt van samenstelling.

Er zijn klachten van buurtbewoners en passanten zoals hondenuitlaters. De overlast bestaat uit de aanwezigheid in het park op park 's avonds en in de nachtelijke uren; Geschreeuw, lawaai, rotzooi achterlaten, het bekladden van bankjes en de muziekkoepel en het intimideren van mensen die langslopen. Het geeft de buurtbewoners een onveilig gevoel. Er wordt veel rotzooi (chipszakken, blikken bier en flessen) gevonden gevonden in het park, maar ook in de vijver. De laatste trend is om te proberen met auto's op het terrein te komen.

Het Straathoekwerk constateert dat al meerdere jaren groepen in het Oranjepark kwamen, maar deze groep houdt het lang vol. Het alcohol- en drugsgebruik in deze groep is groot. SHW ziet een kern van ongeveer drie tot vier personen die altijd aanwezig is. Deze personen zitten niet meer op school, maar hebben gewoon een baan. De passanten in deze groep zijn vaak nog 18-. Ze komen ook niet altijd uit de gemeente Nunspeet.

Wat nu?

Volgens de politie moeten de toegangsregels voor het Oranjepark duidelijk zijn. Het park moet gebruikt kunnen worden door ouders die met hun kinderen eendjes gaan voeren, wie 's avond nog een wandelingetje wil maken, een oudere die op een bankje even wil ontspannen of een hondenuitlater. Daarom is geen tijdslimiet opgelegd voor het betreden van het park.

Na de plaatsing van de borden zal in een periode van twee weken worden gewaarschuwd. Hierna zal worden opgetreden en boetes uitgedeeld.

De PvdA/GroenLinks heeft vragen gesteld over de situatie. Zijn de omwonenden geïnformeerd? Waarom is gekozen voor borden van een formaat dat de omgeving ontsiert en voorzien van een tekst die grammaticaal niet juist is?

Hier heeft PvdA/GL een punt: de tekst 'rammelt' inderdaad taalkundig aan alle kanten.

Meer berichten