Beerd Westerink, voorzitter van de Stichting Oldtimersclub Hulshorst, bij de graanakker bij molen De Maagd. Foto Dick Baas
Beerd Westerink, voorzitter van de Stichting Oldtimersclub Hulshorst, bij de graanakker bij molen De Maagd. Foto Dick Baas (Foto: )

Maaien, dorsen en oldtimer tractoren

door Dick Baas

Op zomertoer door Nunspeet

Oude tijden herleven op zaterdag 11 augustus in Hulshorst. De Stichting Oldtimer Club Hulshorst houdt bij molen De Maagd de jaarlijkse show- en gezinsdag. En omdat het de tiende keer is zijn er extra veel activiteiten. Voorzitter Beerd Westerink licht het programma toe en blikt terug op tien jaar. Hij is een van de oprichters.

HULSHORST - Het doel van de stichting is simpel: historische tractoren en werktuigen draaiende houden, te demonstreren en het verleden doorgeven aan de jeugd. De hoofdzaak is dat het het heeft betrekking op de landbouw. Dus vooral tractoren en werktuigen de. Maar ook brommers en motoren zijn in beeld. Als het maar een oldtimer is. Voor een oldtimer is landelijk de grens van ouder dan dertig jaar gesteld.

Het idee van een oldtimerclub leefde al een poosje in Hulshorst, maar in 2009 werd de start gemaakt. Beerd Westerink, Jan Hoksberg, Arnold van de Kamp, Simon Lokhorst en Lammert de Zwaan waren de vijf oprichters. En het aardige is dat alle vijf ook bij de tiende keer nog steeds actief zijn. Beerd Westerink: "De eerste keer waren er 48 tractoren, vorig jaar waren het er 130. We zijn flink gegroeid." De tractoren komen vanaf Zalk tot Nijkerkerveen. Beerd Westerink hoopt dit jaar weer op dat aantal, maar "het weer is bepalend". En aanmelden is er ook niet altijd bij. Sommigen komen spontaan naar Hulshorst.

Alle merken tractoren zijn welkom. Er is wel elk jaar een thema. Dat is dit jaar Hanomag, een tractor geproduceerd tussen 1912 en 1971.

Molen De Maagd

He evenement wordt van begin af aan gehouden bij molen De Maagd. De stichting heeft van de gemeente Nunspeet een akker kunnen huren. Vroeger was die van de molenaar, maar nu zaait de stichting het graan en kan er op 11 augustus op ouderwetse wijze gemaaid en gedorst worden. Er wordt gemaaid met de zeis of de combine Molen De Maagd werkt ook mee. En de bezoeker kan dus zien het graan verwerkt wordt tot meel voor de bakker. Ook het land van Gerard Klaassen mag steeds gebruikt worden. En dat betekent dat de stichting een flink terrein heeft voor de activiteiten.

Programma

Een greep uit het programma. Er zijn demonstraties graan maaien, dorsen met de dorsmachine, gras maaien met de vingerbalk, harken, oprapen, hooi persen, schapen scheren, touwvlechten. En natuurlijk is er een oldtimertrek. Ook een toer met de oude tractoren wordt gehouden om publiek te trekken. De Heemkundige Vereniging Nuwenspete is er. PHV De Trouwe Vriend geeft een demonstratie met honden. De 'Tippezangers' uit Hierden zorgen voor een muzikale noot.

Voor de kinderen is er een springkussen, een ballenbak en een 'creahoek' waar geknutseld kan worden. Molen De Maagd is de gehele dag open.

Aanvang 10.00 uur, de officiële opening is om 11.00 uur en dag duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Meer berichten