Aartje van Geenen-van de Pol is geboren en getogen in Nunspeet. Zij deed mee aan de Kunstroute. Foto Dick Baas
Aartje van Geenen-van de Pol is geboren en getogen in Nunspeet. Zij deed mee aan de Kunstroute. Foto Dick Baas (Foto: )

Een weekend met heel veel kunst

door Dick Baas

Idee voor transformatie Uitkijktoren

Het was een interessant weekend voor kunstminnaars. De Nunspeetse School presenteerde een plan voor een galerie in het Transferium. In Veluvine werd de expositie van Petra Woppereis en Ineke Moes geopend. Ook ging de verkoopexpositie van René Wagemakers in Veluvine van start. En dan was er nog de jaarlijkse Kunstroute.

NUNSPEET - De uitkijktoren bij het Transferium staat er al sinds 2002. De stichting De Nunspeetse School heeft een creatief idee ontwikkeld om in de uitkijktoren een permanente galerie te vestigen voor hedendaagse kunstenaars. Daarvoor zijn wat bouwkundige aanpassingen nodig. De gehele uitkijktoren wordt beschilderd. De trappen krijgen een licht staalblauwe kleur die past bij de lucht. De dikke buizen worden geschilderd in een zilver/chroomtint. De betonrand kan ook door kunstenaars beschilderd worden. De trappanelen krijgen een duurzame bestickering. De toren moet omringd worden door een border van streekeigen beplanting die op verschillende momenten kleur geeft: rododendrons, azalea's, hortensia's. Het is allemaal te zien en te lezen in een mooie folder. Het idee is afkomstig van Monique van Loozenoord en De Nunspeetse School; de foto is van Hans Verduin en de beeldbewerking en vormgeving is van Marloes Ottten (Krekwerk). Zo krijgt de uitkijktoren een prominente plek in de nieuwe stationsomgeving en wordt Nunspeet als kunstenaarsdorp gepromoot. Bij de presentatie waren de eerste reacties heel positief. Nu de realisatie nog.

Kunstroute

Aan de kunstroute Noordwest-Veluwe namen weer tal van Nunspeetse kunstenaars deel, die hun atelier hadden open gezet voor bezoekers. Daar werd afgelopen zaterdag en zondag druk gebruik van gemaakt. Deelnemers in Nunspeet waren Gerrit Bakker, Daphne van Beuningen, Chris Dijkhuizen, Aartje van Geenen, Petra Kille, Anneke van der Molen, Gerri Raap en Ank Scheen. In de Vrije Academie waren Marion Hoftijzer, Arie Reurekas en Marius Westrate aan het werk. Aan de Gortelseweg in Vierhouten lieten Alie de Graaf en Camille van Os werk zien.

Verkoopexpositie

Ook de Veluvine deed mee aan de Kunstroute. Maar los van Kunstroute zijn in de Lentink de Jongezaal kleurrijke schilderijen van Petra Woppereis en handgevormde keramiek van Ineke Moes te zien tot en met 5 november.

Ook is er een verkoopexpositie van René Wagemakers. Voor hij naar de Verenigde Staten emigreerde woonde en werkte Wagemakers in Hulshorst op het landgoed Leuvenhorst. Hij maakte toen veel werken voor de gemeente Nunspeet in ruil voor inkomen. Het zijn vooral schilderijen van bloemen en landschappen in verschillende technieken. Nu de gemeente haar collectie terugbrengt tot een kerncollectie past een deel van deze werken niet meer in de collectie en wordt met instemming van de kunstenaar verkocht. Expositie en verkoop duurt t/m 5 november.

Meer berichten