In de studio van RTV Nunspeeet in De Binnenhof neemt Erik Stotijn het stokje over van Anne de Vries. Foto Dick Baas
In de studio van RTV Nunspeeet in De Binnenhof neemt Erik Stotijn het stokje over van Anne de Vries. Foto Dick Baas (Foto: )

Uitgezocht Klassiek wordt Fermate

door Dick Baas

In gesprek met presentatoren

Het wekelijkse radioprogramma met klassieke muziek bij RTV-Nunspeet verandert van naam en presentator. Anne de Vries geeft na zeven jaar het presentatiestokje over aan Erik Stotijn en naam 'Uitgezocht Klassiek' verandert in 'Fermate'. Maar het blijft een programma met licht klassieke muziek.

NUNSPEET - Het voor Nunspeet nieuwe klassieke muziekprogramma is voor het eerst te beluisteren op woensdag 5 september tussen 19.00 en 20.00 uur met een herhaling op zondagmorgen tussen 08.00 en 09.00 uur. Fermate heeft als herkenningsmelodie het eerste deel van de Italiaanse symfonie van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Anne de Vries uit Vierhouten (70 jaar) heeft sinds begin 2011 zo'n 367 uitzendingen samengesteld en gepresenteerd. Anne stopt er mee, omdat hij meer tijd voor zichzelf en andere verplichtingen wil hebben. Die andere verplichtingen hebben vooral betrekking op een intensieve bemoeienis als bestuurslid met de Randmeerconcerten.

Anne de Vries: "De kern van mijn radioprogramma was niet alleen muziek eerste klas muziek te brengen door eerste klas musici vastgelegd, maar daarnaast ook en vooral: de gekozen muziek een context te geven. Historisch: wat was het voor man of vrouw, in welke tijd speelde het zich af." Anne keek naar de sociale en politieke omstandigheden van toen, maar betrok ook de actualiteit daarbij als kerkelijke en nationale feestdag, gedenkwaardige of ernstige zaken (4 mei, MH17 als voorbeelden). "Daarover kreeg ik regelmatig positieve reacties."

Erik Stotijn

Erik Stotijn (62 jaar), in het dagelijks leven directeur van het Noord-Veluws Museum, heeeft een omroepverleden. In zijn geboortestad Den Haag was hij jarenlang verbonden aan de lokale omroep van Den Haag (tegenwoordig is dat Den Haag FM) als samensteller en presentator van klassieke- en jazzprogramma's. Voor zijn verhuizing naar Nunspeet woonde Stotijn in Zwolle en presenteerde daar bij de lokale omroep van Zwolle, RTVZOO, meer dan vijf jaar een klassiek radioprogramma op zondagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. Hij wilde ook graag iets voor de Nunspeetse gemeenschap gaan doen.

Erik heeft piano gestudeerd aan het conservatorium in Den Haag, werkte ook in een muziekzaak, maar koos echter een andere richting. Als hobby speelt hij nog wel piano bij de All Times Bigband in Ermelo.

Luisterdichtheid

Anne de Vries en Erik Stotijn filosoferen wat over een luisterdichtheid van een lokale omroep. Erik Stotijn weet uit ervaring dat het moeilijk in te schatten is. Anne de Vries stuurt zijn speellijsten per e-mail naar zo'n vijftig adressen, trouwe luisteraars dus. Er zijn meer luisteraars op woensdagavond dan op zondagmorgen. Anne heeft een prachtig verhaal uit de beginfase. Ina Heijda van de drankenwinkel vroeg: "Was u dat gisteravond op de radio. Ik luister ook en mijn papegaai roept dan na afloop: 'mooi hè'.

Erik Stotijn gaat nu aan de slag.

Meer berichten