Jaap van Triest bij een van zijn werken, uit de Thora, Beth de Hebreeuwse letter  B. Een huis heeft drie muren en een deur. een huis dat voor iedereen open staat. Foto Dick Baas
Jaap van Triest bij een van zijn werken, uit de Thora, Beth de Hebreeuwse letter B. Een huis heeft drie muren en een deur. een huis dat voor iedereen open staat. Foto Dick Baas (Foto: )

Inspiratie door schoonheid van dat wat vergaat

De kunstcommissie van de PKN gemeente De Ontmoeting heeft weer een nieuwe expositie, die tot en met 4 november in de kerk te zien is. Deze keer komt Jaap van Triest uit Oosterwolde met schilderijen naar de kerk. Hij gebruikt door de 'tand des tijds' aangetast materiaal om de schoonheid van dat wat vergaat weer te geven.

NUNSPEET - Jaap van Triest, in 1956 in Elburg geboren, is een autodidact die het experiment niet schuwt. Hij werkt met deels vergane, door de tijd aangetaste materialen zoals oud ijzer, hout, zink, zeildoek, canvas en tegellijm. Zijn vader was marktkoopman en die had nog wat dekkleden. Nu ook een bruikbaar materiaal. De symboliek van religies en spiritualiteit spreekt hem aan. "Uiteraard met name het joden- en christendom, omdat daar mijn wortels liggen. "Ik ben zelf niet meer kerks, maar het blijft mij fascineren."

Jaap van Triest is leraar geschiedenis aan het CSG De Heemgaard in Apeldoorn. Daarvoor werkte hij 13 jaar bij het GAK als behandelend beambte aaw/wao. De Zwolse kunstenaar Henk Heideveld gaf hem ooit tien lessen schilderen. Dat vond hij zo leuk, dat hij verder ging experimenteren.

Hij heeft een mooie selectie van zijn werk gemaakt voor De Ontmoeting.

Meer berichten