Henk en Jenny Prins (95 en 91 jaar en 70 jaar getrouwd) wonen nog steeds zelfstandig aan de F. A. Molijnlaan. Foto Dick Baas
Henk en Jenny Prins (95 en 91 jaar en 70 jaar getrouwd) wonen nog steeds zelfstandig aan de F. A. Molijnlaan. Foto Dick Baas (Foto: )

Nog steeds een heel gelukkig huwelijk

door Dick Baas

In gesprek met Henk en Jenny Prins

Zeventig jaar getrouwd. Dat is in deze tijd redelijk uniek. Henk Prins en Jenny Prins-ten Klooster zijn op 26 augustus 1948 getrouwd en wonen sinds 1953 in Nunspeet. Beiden waren heel actief in de Nunspeetse samenleving. Het gesprek levert een mooi beeld op van de aloude trias kerk, staat en maatschappij ofwel religie, overheid en samenleving in huidige termen.

NUNSPEET - Zo'n zeventig jarig huwelijk levert een bezoek van de burgemeester op, een brief van de Commissaris van de Koning in Gelderland en natuurlijk een uitgebreid feest met de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Henk is 95 jaar en Jenny 91 jaar.

Henk Prins is geboren in Nederland. Dat roept een vragende blik op. Nederland is een heel kleine buurtschap in de toenmalige gemeente Steenwijkerwold (na fusies tegenwoordig Steenwijkerland). Jenny komt uit de oude gemeente Zwollerkerspel. Ze komen beiden uit een boerengezin. Jenny was de oudste in een gezin met nog zes broers. En ook Henk komt uit een gezin van zes kinderen en was de vierde. Henk en Jenny hebben elkaar in 1946 leren kennen tijdens het schaatsen. "We konden allebei goed schaatsen."

Na een onderduikperiode in de oorlog ging Henk in 1945 aan de slag bij een landbouwcoöperatie in Hasselt. Via Lemelerveld en Raalte kwam hij in 1948 in Dedemsvaart. Daar was woonruimte: "een klein kamertje met gebruik van keuken bij een oud vrouwtje; zo zijn wij getrouwd. In 1953 had ik mijn doel bereikt: directeur van de landbouwcoöperatie in Nunspeet." Daar is hij tot 1984 gebleven. De coöperatie werd steeds groter. De CLV Veluweland ontstond na een fusie met Elspeet in 1965 en in 1983 fuseerde zes coöperaties tot Saveco. Toen werd de productie in Nunspeet gestaakt. De nieuwe fabriek kwam in Zwolle.

Hek Prins kan uitgebreid vertellen over de ontwikkelingen, over de winkel (het Landbouwhuis) aan de Stationslaan, later aan de Nijverheidsweg. Maar zegt Henk: "Het gaat niet over mijn werk. Jenny en ik zijn 70 jaar getrouwd! Wij zijn gelukkig samen. Onze vier kinderen wonen allemaal in Nunspeet."

Beiden actief

Henk en Jenny Prins zijn al snel actief in de Nunspeetse gemeenschap. Henk werd actief in de kerk en in de politiek. Hij was jarenlang president-kerkvoogd in de Hervormde Kerk en werd in 1972 lid van de gemeenteraad voor de CHU/AR, later CDA. In 1980 had hij het toch te druk met de coöperatie en stopte, maar van 1982 tot 1986 was hij weer lid van de raad.

Jenny was jarenlang bestuurslid van de voormalige Huishoudschool aan de Molijnlaan.

Henk blikt nog even terug op de politiek: "De CHU en de AR hadden 6 van de 17 zetels in de raad. Bij de vorming van het CDA viel de fractie uiteen. Henk Prins vindt dat nog steeds jammer. "Het was ook niet nodig geweest." Hij is nog steeds lid van het CDA en op vergaderingen vaak aanwezig. "Het zou moeten zijn als in Duitsland bij de CDU: één grote christelijke partij."

Meer berichten