De banner van het Steunpunt Mantelzorg is de achtergrond voor Judith Lutgerink en Lenie Draaijer. Foto Dick Baas
De banner van het Steunpunt Mantelzorg is de achtergrond voor Judith Lutgerink en Lenie Draaijer. Foto Dick Baas (Foto: )

Elke 8ste van de maand bijeenkomen

door Dick Baas

Inspirerend mantelzorgproject

Mantelzorgers kunnen de achtste van de maand in hun agenda zetten. Op die dag is er een inspirerende activiteit voor mantelzorgers. Onder aanvoering van het Steunpunt Mantelzorg hebben vijf organisaties een kalender opgesteld met allerlei bijeenkomsten voor mantelzorgers. Lenie Draaijer (Steunpunt Mantelzorg) en Judith Lutgerink (Stichting Welzijn Nunspeet) vertellen er over.

NUNSPEET - Er worden veel activiteiten voor mantelzorgers gedaan. Daar is ook belangstelling voor. Voor het komende seizoen is gekozen voor een gestructureerde opzet: een vaste dag in de maand met verschillende onderwerpen, verschillende tijden en verschillende locaties. Het idee is een beetje afgekeken van Putten. Lenie Draaijer: "Het was flink puzzelen, maar we zijn uitgekomen op de achtste dag van de maand." Dat kan dus variëren van de maandag tot de zaterdag. Vijf organisaties doen mee. Dat zijn: Steunpunt Mantelzorg, Stichting Welzijn Nunspeet, Zorgverlening Het Baken (Seewende), Stichting Grip op je leven en Buurtzorg Nunspeet. Vertegenwoordigers van deze organisaties vormen samen een werkgroep, die een programma hebben opgesteld. Op een enkel detail na is deze programmering helemaal rond en kan de kalender gepresenteerd worden.

Theatervoorstelling

De start is op dinsdag 2 oktober. Dat is wel geen 8ste van de maand, maar gevolg van de agenda van Theatergroep Bint. Want die spelen op dinsdag 2 oktober om 19.45 uur de muzikale voorstelling 'Overeind' in Dorpshuis De Wieken in Hulshorst.'Gewoon doorgaan en niet klagen' is voor mantelzorgers, zorgverleners, beleidsmakers en andere belangstellenden en laat zien hoe het kan zijn als je langdurig en intensief voor iemand zorgt. De toegang is 5 euro per persoon. De meeste verdere activiteiten zijn gratis. Creatieve workshops op donderdag 8 november (14.00 - 16.30 uur) in De Wieken. Een creatief winterstuk maken op zaterdag 8 december (10.00 - 12.000 uur) in Veluvine. Voorlichting over de rol van de mantelzorger in een zorginstelling op dinsdag 8 januari (19.00 - 20.00 uur). Op vrijdag 8 februari wordt een Walking Dinner gehouden. Lekker eten op drie locaties, op loopafstand. Een paardenrit of mountainbiken is er voor jonge mantelzorgers (8-12 jaar) bij Grip op je leven aan de Eperweg in de maand april.

Divers

Het programma is heel divers. Lenie en Judith leggen uit dat de behoeften van de mantelzorgers ook heel divers zijn. Ze zijn heel verschillend bezig. Maar door samen in contact te komen, kan dat een verrijking zijn. Lotgenotencontact is heel belangrijk. Mantelzorgers voelen zich vaak eenzaam. Judith Lutgerink verwoordt een gesprek met een mantelzorger over alles wat er nu door het Steunpunt Mantelzorg wordt gedaan. "Was dat er vroeger maar geweest, dan had ik me toen een stuk zekerder gevoeld."

Aanmelden bij alle activiteiten via het Steunpunt Mantelzorg.

Meer berichten