Anja Matheij, Alma Zwart, Reinier ten Have en Harry van 't Hul zijn vier leden van de PWT. Foto Dick Baas
Anja Matheij, Alma Zwart, Reinier ten Have en Harry van 't Hul zijn vier leden van de PWT. Foto Dick Baas (Foto: )

Weer Week van de Toegankelijkheid

door Dick Baas

PWT Nunspeet doet actief mee

De gemeente Nunspeet heeft een Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid. Deze werkgroep doet heel veel, maar is toch nog niet zo bekend bij de inwoners van Nunspeet. Daar moet verandering in komen. De werkgroep wil zich nog duidelijker manifesteren. De Week van de Toegankelijkheid van 1 tot en met 6 oktober is daarvoor een mooi startpunt.

NUNSPEET - 'Een toegankelijk Nunspeet voor iedereen'. Dat is het motto dat de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid (PWT) op haar website heeft staan en dat uitwerkt naar diverse aandachtsgebieden. Dat zijn onder meer: Nieuwbouw en verbouw, Openbare ruimten en het Scholenproject 'Welke beperking heb jij?'.

Alma Zwart is sinds kort voorzitter van de PWT. Daarvoor is Klara van den Brink jarenlang het 'gezicht' van de werkgroep geweest. Ongeveer de helft van de leden van de PWT heeft een beperking en kunnen dus vanuit die beperking een bijdrage leveren aan het motto 'Een toegankelijk Nunspeet voor iedereen'. Zo vindt Arnold van den Assem het heel fijn dat hij als webmaster daaraan kan meewerken.

VN-verdrag

De PWT heeft veelvuldig overleg met de gemeente. In het Coalitieakkoord staat dat de gemeente uitvoering wil geven aan het VN-verdrag voor de rechten van met een handicap. Er staat: 'Doel is drempels te verminderen zodat mensen met een handicap zoveel mogelijk onbeperkt kunnen deelnemen aan de Nunspeetse samenleving. Wij waarderen in dit opzicht de inzet van de Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid (PWT) en willen hun werk in deze periode blijven faciliteren'.

Het VN-verdrag dateert ven 2006. Alma Zwart: "Het is op 14 juli 2016 pas in Nederland geratificeerd en daarmee was ons land een van de laatste landen die daartoe overging." Het verdrag geeft aan wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert.

Week van de toegankelijkheid

De PWT heeft een programma voor de Week van de Toegankelijkheid opgesteld. Daartoe behoort een 'schouw' van het gemeentehuis. Is het gemeentehuis voldoende toegankelijk? De resultaten komen op de website te staan. Andere openbare gebouwen volgen. Op woensdagmiddag 3 oktober gaat de PWT het centrum van Nunspeet in om mensen aan te spreken die hun fiets fout parkeren. Ook wordt er een hanger aan een fout geparkeerde fiets bevestigd. De PWT gaat op zaterdagmorgen in het centrum tussen 10.30 en 12.00 uur schouwen met raadsleden.

In het Scholenproject heeft elke leerling een workshop gevolgd als deze de school verlaat. Er was een wedstrijd: Toppunt van Toegankelijkheid. De winnaar van deze wedstrijd voor basisscholen zal in deze week bekend gemaakt worden.

Belangrijk: Gemiddeld heeft bijna 1 op de 5 mensen te maken met een beperking op het gebied van horen, zien of mobiliteit. Dat betekent voor Nunspeet 5423 inwoners.

Meer berichten