Foto:

Column André Timmerman: Waar is de zee?

Ruim zes jaar woon ik nu met veel plezier n Nunspeet. De omgeving is prachtig met bos en heide. Er schijnt ook een 'Nunspeet aan Zee' te zijn, dus ging ik onlangs op zoek naar de zee en het strand. Ik vond een grasveld aan de oever van het Veluwemeer bij de Hoge Bijssel. Geen strand om te zonnen of uit te waaien. Zo'n strand vind je wel bij mijn geboortedorp Renesse en bij De Haag waar ik vijftien jaar woonde. En ook op Vlieland en Terschelling waar ik onlangs was. Op het laatstgenoemde eiland kwam ik een aantal Nunspeters tegen. Daar zijn het strand en de zee wel echt.

'Nunspeet aan Zee' bestaat dus alleen op papier. Dat blijkt ook uit het coalitieakkoord 2018-2022 dat SGP, Gemeentebelang en de ChristenUnie hebben afgesloten. In dit akkoord staat dat er mogelijkheden worden gezien om te komen tot een daadwerkelijke ontwikkeling van 'Nunspeet aan Zee'. Er dienen een openbaar toegankelijke strandvoorziening en een gondelbaan over het Veluwemeer naar Flevoland te komen.

De stagnatie wordt geweten aan Natura 2000. Het is dus de schuld van de regelgeving die er is om onze natuur te beschermen dat er nog geen 'Nunspeet aan Zee' is.

Het moet niet gekker worden!

Geen gondelbaan

De kust van het Veluwemeer is een natuurgebied dat voor dieren een belangrijke overgang is van de bossen van de Veluwe naar het Veluwemeer. Ook groeien er bijzondere planten. Het is een mooi en rustig gebied waarin je kunt wandelen en fietsen. Dat moet zo blijven.

Dus geen strand. Dat verstoort de rust en leidt tot meer auto's op de smalle wegen. En zeker geen gondelbaan, die het uitzicht over het Veluwemeer vervuilt. Wat PvdA/GroenLinks betreft blijft 'Nunspeet aan Zee' alleen op papier bestaan.

Meer berichten