Lederhosen, dirndls en bier in de tent op de Markt bij het Oktoberfest, georganseerd door de Tafelronde Nunspeet. Foto Dick Baas (2017)
Lederhosen, dirndls en bier in de tent op de Markt bij het Oktoberfest, georganseerd door de Tafelronde Nunspeet. Foto Dick Baas (2017) (Foto: )

Weer Oktoberfest voor een goed doel

door Dick Baas

Lederhosen en dirndls op de Markt

Komende zaterdag verandert de Markt in Nunspeet even van kleding. De Nunspeters dragen massaal Lederhosen en dirndls. Tafelronde 156 Nunspeet laat de Markt veranderen in een bruisend Oktoberfest. Het bier vloeit rijkelijk en de gebraden haantjes smaken voortreffelijk. Het is de derde keer dat de Tafelronde dit organiseert in Nunspeet. John Storm heeft de regie.

NUNSPEET - Is het in Nunspeet de derde keer, het meest bekende Oktoberfest in München dateert al van 1810. Op 17 oktober 1810 werd het voor het eerst gehouden ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. De 'Hendlbraterei' dateert van 1881. De gebraden haantjes zijn nu niet meer weg te denken.

In Nunspeet begint het Oktoberfest om 18.00 uur in een grote tent op de Markt. John Storm: "Helaas zijn er geen kaarten meer te krijgen. Die waren in de kortst mogelijke tijd uitverkocht. dat geeft gelijk de populariteit van het festijn aan." De 'Huhnertisch' is een groot succes. Bedrijven of organisaties konden een tafel voor acht personen huren. Kosten 500 euro per tafel. Het tafellaken kan dan het eigen logo van het bedrijf hebben. Voor losse kaarten moest 37,50 euro betaald worden. Met 500 bezoekers is de tent vol.

Het hoeft niet, maar er is wel een dringend advies om Lederhosen en dirndls te dragen op het feest. "Dat is weer eens wat anders dan de Nunspeetse klederdracht."

Derde keer

De Tafelronde 156 organiseerde altijd al wel feestjes, maar drie jaar geleden besloot men het nu eens echt anders te gaan doen. Geen feestje in een zaaltje, maar echt midden in het dorp, zoals dat ook in Duitsland en Oostenrijk gebeurt. Dus de tent op de Markt. John: "We willen zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke Oktoberfest blijven."

De Tafelronde is een serviceclub. "Vanuit die servicegedachte willen wij met dit feest ook iets doen voor de gemeenschap." Dus gaat de opbrengst naar twee goede doelen.

Meer berichten