Burgerraadslid Marianne Frijlink thuis met Kees, vernoemd naar de vorige eigenaar van de monumentale boerderij De Plakke. Foto Dick Baas
Burgerraadslid Marianne Frijlink thuis met Kees, vernoemd naar de vorige eigenaar van de monumentale boerderij De Plakke. Foto Dick Baas (Foto: )

Burgerraadslid: Marianne Frijlink

door Dick Baas

In gesprek met nieuw commissielid

Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt gaat vaak eens nadenken over het afbouwen van taken. Zo niet Marianne Frijlink-Wagenaar, die met haar 70 jaar aan een voor haar totaal nieuwe baan is begonnen. Sinds 31 mei is zij voor de VVD burgerraadslid van de gemeente Nunspeet en zit zij in twee raadscommissies.

NUNSPEET - Aan een burgerraadslidmaatschap had Marianne Frijlink tot voor kort nooit gedacht. Ze stond weliswaar op de kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen van de gemeenteraad, maar op de tiende plaats. De VVD hoopte minstens twee zetels te behalen; het werd er maar één: Jeroen Snaterse. Er is dan een regel dat een eenmansfractie zich mag laten ondersteunen door een burgerraadslid voor het werk in de raadscommissies. De aangewezen persoon daarvoor leek nummer twee op de lijst: Luc van Emst. Maar wegens zijn studie moest hij daar van afzien. en toen werd het zoeken wie tijd zou hebben om dit te gaan doen. Marianne Frijlink vertelt: we waren een keer met Ben en Roos ten Wolde op stap geweest, toen Ben als oud-raadslid vroeg: Marianne, is dat niet iets voor jou? Die vraag overviel me wel. Ik heb er thuis eens over nagedacht, wat gepraat en toen geconcludeerd: ach waarom niet!"

Marianne had zich nog nooit echt met politiek bemoeid Maar ze heeft wel het nodige meegekregen. Ze is geboren en getogen in Zutphen. Haar grootvader was voor de PvdA wethouder in Zutphen. Haar moeder heeft jarenlang voor D66 in de gemeenteraad van Zutphen gezeten. En echtgenoot Koos Frijlink heeft ook de rol van burgerraadslid vervuld en was tijdens de ziekte van Ben ten Wolde tijdelijk raadslid en fractievoorzitter in de Nunspeetse raad.

Marianne Frijlink is van beroep terminaal verpleegkundige. Zij verzorgt patiënten die thuis willen overlijden. "Dat doe ik met hart en ziel al zo'n dertig jaar." Ze doet dat als ZZP,er, is aangesloten bij een bureau. "Ik krijg dan een vraag. Ik 'snuffel' eerst of we elkaar liggen en dan neem ik de taak op me." Het gaat om cliënten met een levensverwachting van drie maanden. Ze doet dat niet in de buurt van Nunspeet. "Het vraagt heel veel energie. En dan gaat de leeftijd toch wel een rol spelen."

Van oorsprong was ze verpleegster en is dit werk begonnen toen de kinderen volwassen waren. Daarvoor was ze 'het hulpje' van haar man in zijn rol als dierenarts.

Marianne is niet kerkelijk, maar wel doopsgezind opgevoed. "Ik heb de catechisatie gevolgd, maar uiteindelijk geen belijdenis gedaan."

Jeroen en Marianne zijn nog op zoek naar een taakverdeling in de fractie. Jeroen heeft wat minder met onderwerpen rond de zorg en dat kan Marianne dus goed opvangen. "Ik sta heel onbevangen tegenover het raadswerk." Ze laat de onderwerpen op zich afkomen.

Ze merkt wel dat zowel Jeroen als zij volledig nieuw zijn. Ze kennen vaak de achtergronden van veel onderwerpen niet volledig. Maar dat is te leren.

Meer berichten