Foto: André Dorst

Column SGP: Meningen uiten!

Met een beroep op het grondrecht vrijheid van meningsuiting wordt er van alles geroepen en worden er allerlei meningen geventileerd. En terecht: het is een belangrijk recht om vrijuit te mogen spreken. Het valt mij op dat een aantal mensen dat graag anoniem doet, veelal in felle bewoordingen. Vaak is die kritiek gericht op politici of bestuurders van bedrijven. En in een deel van de gevallen kan ik me daar goed in vinden, zolang de reactie meer bevat dan platte bedreigingen of scheldwoorden met ziektes.

Want er gaat het nodige mis, veel wat we doen als politici kan efficiënter of beter. Goede ideeën zijn altijd welkom. In die zin is het ontzettend fijn als mensen gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting, om daarmee hun mening of visie te ventileren. En dat is niets om je voor te schamen, dus volgens mij hoeft dat niet in de anonimiteit.

Selectieve toepassing?

Die vrijheid van meningsuiting heeft nog een ander aspect in zich. Die vrijheid lijkt namelijk in veel gevallen selectief te worden toegepast. Zolang een mening valt binnen het heersende (progressieve) gedachtegoed over allerlei onderwerpen dan geldt de vrijheid van meningsuiting. Maar diezelfde vrijheid van meningsuiting lijkt niet te gelden als iemand een mening verkondigt die haaks staat op de heersende opvatting, bijvoorbeeld over samenlevingsvormen.

Over dit selectief toepassen van de vrijheid van meningsuiting maak ik mij zorgen. Zijn we werkelijk zo'n vrij land als we denken te zijn? Of zijn we ongemerkt bezig om de vrijheid van meningsuiting te beperken tot gedachtegoed wat past binnen ons eigen straatje? Geldt vrijheid van meningsuiting straks alleen nog achter de voordeur?.

Ik zie uw - ondertekende - meningsuiting in reactie op deze column graag tegemoet!

Dick Baas
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden