Op Landgoed Hulshorst een eerbetoon aan de gesneuvelde  flight lieutenant (kapitein) John Burton Shillitoe. Foto Dick Baas
Op Landgoed Hulshorst een eerbetoon aan de gesneuvelde flight lieutenant (kapitein) John Burton Shillitoe. Foto Dick Baas (Foto: )

Verhalen uit de oorlog 1940 - 1945

door Dick Baas

Shillitoe en het Zilverbeekje

Aan de Oudeweg op het Landgoed Hulshorst staat in de nabijheid van het Zilverbeekje een klein monument. Het is een houten kruis met een plaquette met foto. Het is een monument voor de Engelse piloot John Burton Shillitoe. Hij stortte hier met zijn Spitfire op maandag 7 november 1944 neer.

HULSHORST - De 23-jarige flight lieutenant John Burton Shillitoe was met zijn Spitfire IX PT-649 9N B opgestegen van de Belgische basis Grimbergen om een 'gewapende verkenning' uit te voeren. De Spitfire behoorde tot het 127e Squadron van de 2nd Tactical Air Force. Dit onderdeel was pas op 14 oktober 1944 gevormd uit diverse RAF-onderdelen en de 9th Air Force van de Amerikaanse luchtmacht.

Van dit onderdeel opereerden 845 jagers en bommenwerpers die dag boven Nederland. De rapporten geven aan dat vrachtauto's, locomotieven en spoorwagons werden vernield. De spoorlijn Amersfoort-Zwolle werd bestookt. Van de 127 verkenningsvliegtuigen keerden 2 Spitfires, één Mustang en één Typhoon niet terug. In een rapport staat dat Shillitoe treinen tussen Zwolle en Harderwijk had beschoten en dat hij bij Zwolle door afweergeschut werd geraakt. Het toestel verloor een vleugel en stortte neer. Er wordt wel gezegd dat het toestel onbedoeld geraakt is door een collega-piloot, maar bewijzen daarvoor zijn er niet. Shillitoe was een ervaren piloot. Hij werd begraven aan de Eperweg en daar is zijn graf nog steeds te vinden.

Shillitoe was afkomstig uit Kirk Hammerton, in de buurt van York. Zijn naam staat op een monument. Zijn ouders hadden een windmolen en een boerenbedrijf. Al voor de officiële leeftijd neemt hij dienst. In juni 1941 werd hij 2e luitenant, een jaar later 1e luitenant en in 1943 kapitein. Twee keer heeft hij een Duits vliegtuig neergeschoten. Dat blijkt uit Victory Claims. De tweede keer was tijdens de totaal mislukte Slag om Dieppe. Hij moest toen zelf een noodlanding maken.

Uit onderzoek blijkt dat Shillitoe getrouwd was met Joan Winnifred Andrews. Op 28 oktober 1944 werd dochter Carolyn June geboren. Of vader John dit geweten heeft?

Dick Baas
Meer berichten