Foto:

Ondernemers blij met Whemeplein

door Dick Baas

In gesprek met OVN-er Joop Osinga

Er wordt volop geparkeerd op het nieuwe Whemeplein in het centrum van Nunspeet. Helemaal klaar is het plein nog niet. De aankleding met groen en lantaarnpalen moet nog gebeuren. Maar het aantal parkeerplaatsen heeft een flinke uitbreiding ondergaan. Daar is de Ondernemersvereniging Nunspeet heel blij mee. Boekhandelaar Joop Osinga ziet een openingsfeestje in het verschiet.

NUNSPEET - Joop Osinga is al jaren actief betrokken bij alle ontwikkelingen in het centrum van Nunspeet. Het was een proces van jaren om tot dit parkeerterrein te komen. Hij blikt even terug. "Wij wisten dat Molenbeek er aan zat te komen met veel woningen. Die bewoners hebben allemaal een auto of soms wel twee auto's voor de deur staan. En als het slecht weer is gaan die niet allemaal met de fiets naar het centrum. Ze komen dus allemaal vanuit de noordkant naar het centrum. Dat betekent dat ze graag aan die kant willen parkeren."

Het is de afgelopen jaren het stokpaardje van de OVN geweest om dus aan die kant van het centrum parkeerruimte te creëren. Er was natuurlijk een parkeerterrein bij de Dorpskerk. De Hervormde Gemeente is jaren bezig geweest met plannen om het kerkelijk centrum De Wheme te integreren met het kerkgebouw. Dat is gelukt. "Het is een prachtig geheel geworden", zegt Joop Osinga. Het oude gebouw is gesloopt. Het terrein is aangekocht door de gemeente en nu ingericht als parkeerterrein.

Negentig parkeerplaatsen was het uitgangspunt. Het zijn er een paar minder geworden als gevolg van wat meer groen. Zo was een bestaande boom niet ingetekend. Er wordt een aantal parkeerplaatsen ingericht als oplaadplek voor elektrische auto's. De kerk heeft een vijftal voor de kerk gereserveerde parkeerplaatsen.

Joop Osinga vindt het ook belangrijk dat het parkeerterrein twee inritten heeft. "Dat is gemakkelijk als er activiteiten in de kerk zijn. Een blauwe zone en gratis parkeren blijft een uitgangspunt. De lantaarnpalen die geplaatst worden zijn nog niet de nieuwe lantaarnpalen. De levering daarvan duurt nog even. "We hebben ook een fietsenstalling op het parkeerterrein gekregen. Er zijn 'nietjes' geplaatst voor fietsen. Of ze gebruikt gaan worden? In de Dorpsstraat is te zien dat iedereen toch de fiets zo dicht mogelijk bij de winkel zet." Voorzieningen voor minder validen zijn zo dicht mogelijk bij de Dorpsstraat aangebracht. Groen wordt ook in de tweede helft van november aangebracht.

Joop kijkt op het plein in de richting van het gemeentehuis. "Daar zie je een grote kale wand. Dat is geen reclame voor Nunspeet. Daar moet nog iets mee gebeuren." Er is overleg. Wat het gaat worden weet hij nog niet. Groen? Kunst? Of een klimplant met in het midden een frame met de grote bekende foto hoe het er vroeger rond de kerk uitzag. Osinga denkt mee.

Het gaat goed met het centrum. Er is weinig leegstand. Het pakhuis van meneer Jan is een aanwinst.

En nu wachten op het feestje.

Dick Baas
Meer berichten