Foto: archief Dick Baas

Verhalen uit de oorlog 1940 - 1945

door Dick Baas

Het verhaal van Ernst en Epie Jonker

Er zijn in de oorlogsperiode drie grote stakingen geweest; de februaristaking van 1941, de april/meistaking van 1943 en de spoorwegstaking van 1944. in 1943 ging het om voormalige militairen die weer in krijgsgevangenschap moesten. Er kwam verzet, bedrijven gingen staken. De bezetter pakte gijzelaars op om de staking te breken.

NUNSPEET - Ook in Nunspeet werd beperkt gestaakt. Op zondagmorgen 2 mei 1943 werden gemeentesecretaris Van Marle, tandarts Van der Linde, accountant Jan de Ruijter, timmerman Hamer en timmerman Jonker opgepakt. Ze werden naar Vught gebracht.

Op 6 mei 1943 zou Epie, de zoon van Ernst Jonker in Den Haag gaan trouwen met Rie Bontenbal. Epie was kapper, had zijn opleiding gehad bij Johan Kamp aan de Stationslaan, een broer van zijn moeder. Hij had Rie Bontebal leren kennen op het 25-jarig huwelijksfeest van zijn oom schoenmaker Jan Kamp. Zij was stenotypiste en familie van de in Haag wonende Matthijs Kamp. Ze vonden elkaar aardig en Epie zocht een baan als kapper in Den Haag. Dat lukte en ze gingen trouwen. Daarvoor was toen de toestemming van de ouders nodig, want de bruid was 20 en de bruidegom 21.

Maar Ernst Jonker was opgepakt. Dus werd het huwelijk uitgesteld. Toen vrijlating niet aan de orde was, restte de mogelijk te trouwen via de kantonrechter. Datum 16 juni. Maar vader Jonker werd 13 juni vrijgelaten. Veel zin om naar het huwelijk te gaan had hij niet: vermagerd, kaalgeknipt en onder de zweren. Maar hij werd opgehaald en kon zijn handtekening onder de huwelijksakte zetten. Het samenzijn van Epie en Rie duurde veertien dagen. Toen kwam de Arbeidsinzet in Duitsland. Onderduiken durfde hij niet, bang dat zijn vader dan weer opgepakt zou worden. Hij werkte bij Mercede-Benz in Mannheim. Op zondag 5 september 1943 kon hij bij een bombardement niet op tijd de schuilkelder bereiken en door de luchtdruk van de neervallende bommen werd hij gedood. Hij werd op 10 september 1943 begraven op het Hauptfriedhof Mannheim en op 20 oktober 1951 herbegraven in Nunspeet.

Dick Baas
Meer berichten