Marijke Jager Burggraaff toont het label waarop staat wat het wandkleed voorstelt. Foto Dick Baas
Marijke Jager Burggraaff toont het label waarop staat wat het wandkleed voorstelt. Foto Dick Baas (Foto: )

'Sterke vrouwen' bij De Ontmoeting

door Dick Baas

Kleden van Marijke Jager Burggraaff

PKN De Ontmoeting aan de Arthur Briëtstraat in Nunspeet heeft een activiteit die andere kerken in veel mindere mate hebben. Dat is de aandacht voor kunst. Het gehele jaar door zijn er wisselende exposities met soms verrassende kunst. In deze Adventstijd is de kerkzaal gevuld met wandkleden van de textielkunstenares Marijke Jager Burggraaff.

NUNSPEET - De Ontmoeting heeft een kunstcommissie die steeds weer nieuwe exposities bedenkt. Het zijn vaak de leden van de commissie die ergens een expositie gezien hebben. Dat vormt dan vaak de start voor een gesprek en een uitnodiging om te komen exposeren. Zo ontstond het contact met textielkunstenares Marijke Jager Burggraaff in een kerk in Meppel. Zij kan heel goed het thema 'Sterke vrouwen' vertolken. Een thema dat de kunstcommissie gekozen heeft voor de Adventsperiode dit jaar.

Marijke Jager Burggraaff is geboren in 1948 in Grouw en woont en werkt in Heerenveen. "Mijn eerste kleden maakte ik toen ik met mijn man een aantal jaren meevoer op de grote vaart." Later ging ze de opleiding Creatieve Handvaardigheid volgen en behaalde de certificaten Textiele Werkvormen en Kunstgeschiedenis. Later ook nog Tekenen.

Zij houdt zich bezig met het uitbeelden van religieuze thema's. Haar wandkleden beelden bijbelse verhalen en symbolen uit. Ze hebben te maken met haar geloof. "Ik kleur de verhalen in op mijn manier. Ze begeleiden mijn zoektocht naar doel en zin en maken ruimte voor de plaats van God daarin.

Het thema 'Sterke vrouwen' komt in De Ontmoeting tot uiting in de wandkleden voor Esther, Ruth en Maria.

Film en levensboek

Het thema wordt ook uitgewerkt in het vertonen van de documentaire 'Een klein beetje nog' van regisseur Hannah van Tassel op zondag 16 december. Onder meer producer Yasmin van Dorp is aanwezig. Zij is een kleindochter van een van de kerkleden. Een ander onderwerp is het maken van een Levensboek. Tekstschrijver en grafisch vormgever Sanneke van Geest vertelt daarover.

Dick Baas
Meer berichten