Foto:

Column Kees de Groot: Yolo?!

'Yolo'!. Deze uitspraak, die door met name jongeren veel werd en wordt gebezigd, zegt veel over onze samenleving. 'YOLO' staat voor: You Only Live Once, dat wil zeggen: je leeft maar één keer. Wanneer je er vanuit gaat maar één keer te leven, wordt het hier en nu meteen erg belangrijk. Het komt er dan op aan zoveel mogelijk uit dit leven te halen. Je wilt dan zoveel mogelijk mee maken.

Ik las ergens: 'Naast de agrarische, industriële en diensteneconomie, zien we een nieuw type economie: de belevingseconomie, waarin het gaat om het aanbieden en consumeren van belevingen: avontuurlijke vakanties, concerten en festivals, pretparken, cruises voor ouderen, bungee jumpen voor jongeren. In feite draait het in de hele vrije tijdssector om leuke dingen te doen.

De gevolgen zijn groot. Het 'alles willen beleven' belast het milieu. Dingen als vliegreizen, wintersportvakanties en cruises zijn slecht voor de schepping. Daarnaast stellen mensen hoge eisen aan elkaar en aan zichzelf. Omdat je maar één keer leeft, wil en moet je presteren. Ouders willen de hoogst haalbare opleiding voor hun kinderen en de psychische druk die mensen op de werkvloer ervaren is enorm. Omdat je maar één keer leeft kan en mag je niet falen...

Het echte leven komt nog

Een derde gevolg van YOLO is het zo lang mogelijk willen leven en jong willen blijven. Voor diëten, botox, implantaten etc. wordt een hoge prijs betaald. Wie gelooft staat, als het goed is, anders in het leven. Wie in geloof leeft zal nooit 'YOLO' zeggen en niet het verlangen hebben perse alles uit dit leven te willen halen wat er in zit. Wie gelooft weet: het echte leven komt nog. Wie gelooft vertrouwt er op dat er een nieuwe hemel en nieuwe aarde komt. Een wereld zo mooi dat woorden ervoor te kort schieten.

Advent is uitzien naar het echte leven dat alleen maar in en bij Jezus Christus is te vinden.

Dick Baas
Meer berichten