Huisarts Jaap Morgenstern draagt na 37 jaar zijn patiënten over aan zijn zoon Paul Morgenstern. Foto Dick Baas
Huisarts Jaap Morgenstern draagt na 37 jaar zijn patiënten over aan zijn zoon Paul Morgenstern. Foto Dick Baas (Foto: )

Het blijft gewoon dokter Morgenstern

door Dick Baas

Zoon Paul volgt vader Jaap op

Voor de patiënten in de huisartsenpraktijk Morgenstern in Zorgplein De Enk verandert er niet zoveel. Praktijk J. F. Morgenstern gaat per 1 januari 2019 P. J. Morgenstern worden. Na ruim 37 jaar draagt de 66-jarige Jaap Morgenstern de praktijk over aan zijn 32-jarige zoon Paul. Het praktijkteam blijft ongewijzigd.

NUNSPEET - Jaap Morgenstern startte als huisarts per 1 juni 1981 als opvolger van dokter Hans Calkhoven. Hij had zijn militaire dienstplicht vervuld en zocht werk. Zijn vader, bloemist in Den Haag, gaf hem een tip. Hij had gehoord dat Hans Calkhoven, getrouwd met Corrie Morgenstern, een nicht van Jaap, ging stoppen als huisarts. Ze werden het snel eens. Vlak voor 1 juni kwam Hans Calkhoven met het idee, dat Jaap de weekenddienst met Pinksteren alvast wel kon doen. "Dat heb ik geweten. al die passanten en toeristen."

Het idee om huisarts te worden is in Jaaps middelbare schooltijd ontstaan, Hij was wat onder de indruk van de eigen huisarts in Den Haag. Hij volgde de opleiding in Den Haag en daarna aan de VU in Amsterdam. Na anderhalf jaar militaire dienst kwam de baan in Nunspeet. Hij is er altijd met echtgenote Toos en de kinderen gebleven.

Boeiend werk

Jaap Morgenstern heeft altijd met plezier in Nunspeet gewerkt: mooie omgeving en mensen die niet echt 'de moeilijkste zijn', "Je moet ze even leren kennen, maar dan heb je ze ook. Het boeiende van het vak vind ik het werken met mensen, een oplossing zoeken voor gezondheidsproblemen en hen daarbij begeleiden. Spreekuren vindt hij eigenlijk het mooiste om te doen: het contact met mensen.

Jaap Morgenstern zal bekend blijven als de initiatiefnemer van het Eerstelijns gezondheidscentrum, dat bij de opening in 2008 de naam Zorgplein De Enk kreeg. De korte lijnen die er zo zijn in de zorg is in het belang van de patiënt.

Paul Morgenstern

Jaap heeft de liefde voor het vak kunnen overbrengen op zijn kinderen. De dochter is verpleegkundige en vier van de zonen zijn huisarts of in opleiding voor huisarts; één zoon heeft voor de politie gekozen. Zoon Paul neemt nu in Nunspeet het stokje over. Het is zijn eerste praktijk. Ongeveer elf jaar geleden startte hij zijn opleiding aan de VU in Amsterdam, werkte op de spoedeisende hulp in Hoorn, maakte met zijn vrouw Tamara een reis door Zuid-Amerika, was waarnemer in diverse praktijken en begon in november 2016 voor een dag in de week bij zijn vader. Dat beviel goed en het werden in april 2017 twee dagen. Paul en Tamara wonen inmiddels ook in Nunspeet. "Mijn vader draagt mij een prachtige praktijk over, waar ik met veel plezier werk en waar een positieve, uitdagende weg naar nog meer samenwerking openligt.

Paul heeft een specialiteit: eerstelijns echografie. Dat moest altijd in het ziekenhuis, maar kan nu ook in de praktijk. Ook voor de collega's in De Enk.

Dick Baas
Meer berichten