Foto:

Klimmen en klauteren in Molenbeek

door Dick Baas

De laatste klus van Dirk Verheij

De kerstdagen komen eraan. Tijd voor gezin en familie. Lekker eten. Maar wellicht ook even tijd om even een ommetje te maken. En met kinderen is er een nieuwe, leuke plek om eens even naar toe te gaan. De speelvoorziening in Molenbeek is heel leuk voor kinderen. Lekker klimmen en klauteren.

NUNSPEET - Dat deze speelvoorziening eigenlijk het retentiegebied voor de wijk Molenbeek is, zal kinderen een zorg zijn. Dirk Verheij, tot voor kort de groenontwerper van de gemeente Nunspeet kan er alles over vertellen. Hij is inmiddels met pensioen, maar wil graag nog wat uitleg geven over zijn laatste klus. Een retentiegebied is bedoeld als tijdelijke buffering van hemelwater bij forse regenbuien. Het oppervlaktewater uit de wijk loopt ook naar dit gebied. Met de afgelopen droge zomer is er weinig te merken van een drassig stuk grond. Maar dat kan veranderen. En vorig jaar, zo geeft Dirk Verheij aan, was het water duidelijk te zien.

Het opvanggebied voor water heeft ook een speelfunctie voor de wijk Molenbeek gekregen. En dan gaat het vooral om natuurlijk spelen. Er is een wandelpad aangelegd. Dat is een dijk. Droge voeten dus als het gebied zich vult met water. Langs het dijkje zijn knotwilgen geplant. die moeten nog wat groeien. De verhoogde speeleilanden zouden vergeleken kunnen worden met de vroegere terpen waarop de boerderijen werden gebouwd.

Woodcarving

Dieren zijn er ook. Daarvoor heeft Dirk Verheij woodcarver Peter van der Meijs weer in de arm genomen. Van der Meijs heeft ook het speelterrein aan de Stakenberg voorzien van sculpturen. De eerste vier dieren zijn in juli geplaatst. De haas is veel te zien in dit gebied. Er is heel mooie steenuil. Steenuiltjes komen nog steeds voor rond Molenbeek. Er staat een paard, een knipoog naar de manege aan het Wezenland. En dan de dolfijn. Dat is niet voor iedereen helder. Maar het is een verwijzing naar de oude Zuiderzee, waarvan het water soms tot bij Molenbeek kon komen. Diezelfde symboliek zit in het houten schip, waarop heerlijk gespeeld kan worden.

Het grappige is dat de schulpturen gemaakt zijn van eikenhout van bomen die in Molenbeek gekapt moesten worden voor de nieuwbouw. Ook de klimboom is de kruin van een gekapte eik.

Het terrein moet zich de komende jaren ontwikkelen. Zo is met de aanplant van bomen rekening gehouden met de nieuwe manege die geleidelijk aan het zicht wordt onttrokken.

Het is mogelijk een ijsbaantje aan te leggen. Dat is vorige winter geprobeerd, maar door de bouw van Molenbeek waaide er te veel zand op het ijsbaantje. Wellicht volgende winter beter.

Dirk Verheij hecht veel waarde aan de samenhang van de retentiegebieden. Bij De Kolk gaat het vooral om natuurontwikkeling.

De kerstdagen zijn een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de retentiegebieden. Veel plezier.

Dick Baas
Meer berichten