In Veluvine hield burgemeester Breunis van de Weerd weer de jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak. Foto Dick Baas
In Veluvine hield burgemeester Breunis van de Weerd weer de jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak. Foto Dick Baas (Foto: )

Samenwerken en verbinden in 2019

door Dick Baas

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

Handjes schudden, elkaar het beste voor 2019 toewensen, het glas heffen, het is een gebruikelijke ritueel tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Nunspeet in Veluvine. En verder is iedereen nieuwsgierig naar de gebruikelijke Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Breunis van de Weerd. Hij had dit jaar als thema gekozen: verbinding.

NUNSPEET - "Verbinding lijkt een sleutelwoord te zijn in de huidige tijd. Individualisering, egocentrisme en eenzaamheid zijn een groeiend probleem in een samenleving die steeds minder naar elkaar omziet", constateerde Breunis van de Weerd wat somber. "Een samenleving die steeds meer digitaliseert. Dat biedt vele mogelijkheden, maar als whats-app- en facebookberichtjes ten koste gaan van het persoonlijk contact? Dan is dat een verlies!"

Verbinding is nodig in de politiek, in de maatschappij, in de samenleving. Verbinding is niet alleen met gelijkgestemden, maar het gesprek aangaan met mensen die anders denken. Van de Weerd: "Samen leven vraagt ruimte en begrip voor elkaars achtergrond en waardering voor ieders toegevoegde waarde.

Saaie vergaderingen

De burgemeester had gemerkt dat de diverse stromingen in de gemeenteraad elkaar al tientallen jaren weten te vinden. "De laatste raadsvergadering was gewoon saai omdat we bij bijna alle aan de orde zijnde onderwerpen elkaar gevonden hadden. Het belang van onze burgers staat voorop, en als dat de oorzaak is van een saaie vergadering, dan hoop ik op nog veel meer saaie raadsvergaderingen."

De jaarwisseling is gezellig en zonder grote incidenten verlopen. Dank aan politie en brandweervrijwilligers. Economisch gaat het goed. Het rapport 'De kracht van Oost' constateert dat Gelderland/Overijssel het beste scoort. En binnen die regio oost doet de Noordwest Veluwe het heel goed. Cijfers bewijzen dat: het aantal mensen met een uitkering is gedaald van 685 naar 546. De jeugdwerkloosheid schommelt rond de 15 personen. De gemeente is in 2018 weer licht gegroeid. De groei was in 2017 + 250, het is nu + 350. Het voorlopig inwoneraantal is 27.439. Er is minder criminaliteit.

De brand bij Stella had veel impact en was een ingrijpende gebeurtenis voor omwonenden. De aanrijtijden voor de ambulance voor Elspeet en Vierhouten blijven ook dit jaar om aandacht .vragen.

Volgens Breunis van de Weerd ontkomen we niet aan het opwekken van windenergie als we de klimaatdoelstellingen willen halen. Hij gaf al vast een voorzetje met de opmerking dat één moderne windturbine dezelfde hoeveelheid energie levert als een zonnepark met een oppervlakte van acht hectare.

Hij sloot af met het breekbare vaasje van mark Rutte. "Je kunt er van alles van vinden, maar ik deel de zorg van Rutte. Het gaat over omgaan met elkaar en dat we moeten samenwerken om dit land nog beter te maken."

Samenwerken en verbinden.

Dick Baas
Meer berichten