Foto:

Wachten op tip gestolen vingerhoed

door Dick Baas

Rein Lotterman mist zilverstuk

Hij is er nog steeds beduusd over. Rein Lotterman is een verzamelaar van klederdrachten en alles wat er mee te maken heeft. In mei is tijdens renovatiewerkzaamheden aan zijn woning een groene en blauwe doos ontvreemd met zilveren voorwerpen, waaronder een zilveren vingerhoed uit 1610, het oudste zilverstuk van Elburg.

NUNSPEET - Rein Lotterman (74 jaar) is een deskundige op het gebied van klederdrachten en heeft een grote collectie. Hij werkt graag mee aan klederdrachtexposities en leent dus steeds uit. Kostbare voorwerpen heeft hij opgeslagen in een kluis bij een van de lokale banken. In mei had hij twee dozen opgehaald met voorwerpen die nodig waren voor een tentoonstelling. Voor de dakrenovatie in zijn woning had hij goede afspraken gemaakt met de uitvoerder. Alles was met plastic afgedekt. De twee dozen had hij daar ook neergezet. "Er komt nooit iemand op zolder zonder dat ik daar bij ben. Maar nu werd er in- en uitgelopen om het dakraam te vervangen." Op een bepaald moment merkte Rein Lotterman, dat het plastic omhoog was getrokken en miste hij de dozen. Hij geloofde niet dat die ontvreemd waren en heeft alles nagezocht. Daarom heeft het ook even geduurd voor hij aangifte heeft gedaan.

Wat is hij kwijt? Zilveren messen, zilveren reukdoosjes. Maar het belangrijkste is de zilveren vingerhoed van Wobbyna van Hoeclum van circa 1610. Deze vingerhoed is een jaar of vijf geleden met een metaaldetector gevonden in Doornspijk. Het is het oudst bekende zilverstuk in Elburg. De Vereniging Arent thoe Boecop heeft er in april 2013 een uitgebreid artikel over gepubliceerd. Dus: wie kan Lotterman helpen bij het terugvinden?

Lotterman is afkomstig uit Nieuw-Amsterdam, zijn vrouw Alie uit Staphorst. Hij begon al jong met verzamelen. Dat spitste zich toe op streekdrachten. De sieraden kwamen vaak uit Kampen en dus werd Kamper zilver een verzamelobject.

In Nunspeet was Rein Lotterman werkzaam in het basisonderwijs en betrokken bij de klederdracht. Hij schreef in 1990 het boekje Nunspeetse Kleraozie.

Dick Baas
Meer berichten