Foto:

Nieuwe straatnamen in Molenbeek

door Dick Baas

Meepraten over straatnamen?

De tweede fase van de nieuwe woonwijk Molenbeek in Nunspeet is in ontwikkeling. Dat betekent dat de straten worden aangelegd. Die nieuwe straten moeten ook namen hebben. De lijn van de eerste fase is doorgezet. Ook nu hebben alle namen te maken met onderdelen van de nabijgelegen molen De Duif.

NUNSPEET - Het zijn tien namen geworden: Hamermolen, Remvang, Steenkraan, Kaarboom, Veldregel, Steenzolder, Bovenkruier, Keerklos, Kapzolder en Roede. Er was in het B&W-besluit even een correctie nodig. In het advies werden negen namen genoemd. De naam Roede was niet meegenomen in het advies, maar wel op de situatietekening. En omgekeerd stond de naam Steenkraan niet op de tekening en wel in het advies. Een beetje verwarrend.

Deze tien namen komen dus bij de in 2016 al gegeven namen van Beltmolen, Meelzolder, Kruirad. Munnik, Koningsspil, Maalstoel en Korbeel. Het zijn allemaal onderdelen van een molen. Het college van B&W volgt met de naamgeving het advies van de Commissie Naamgeving, die zich bezighoudt met het bedenken van nieuwe straatnamen in de gemeente Nunspeet.

Uitleg

In het besluit worden de namen toegelicht. Zo is de Remvang de bediening om de molen stil te zetten. Op de Kapzolder kan de molenaar de kap naar de meest optimale plek draaien. Bij de straatnaam Kaarboom staat vermeld: Taps lopende bomen op de kuip die de kaar draagt. Of dat nu voor de toekomstige bewoners helder is, kan betwijfeld worden. Het zou aardig zijn om de bewoners van de Kaarboom straks maar eens uit te nodigen voor een bezoek aan de molen om ze eens precies te laten zien waar die kaarboom zit.

Inspraak?

Op internet was een reactie te lezen met de vraag of de bevolking eigenlijk wel inspraak heeft in de naamgeving. Het is een besluit van het college dat gepubliceerd gaat worden. Vroeger was straatnaamgeving een bevoegdheid van de gemeenteraad. Een nieuwe straatnaam leidde dan soms tot een uitgebreide discussie in de raad. Het 'beroemdste' voorbeeld is wel het Lieve Vrouwenerf tussen de Spoorlaan en de Bergakkerweg. Het was een historische naam, maar sommige politieke partijen vonden dat die naam niet kon, omdat Lieve Vrouwe duidde op de Bijbelse Maria en het was niet gepast om die in een straatnaam te noemen.

Straatnaamgeving

Straatnaamgeving dateert uit 1938. Daarvoor waren huizen genummerd in een wijk met een letter. Zo had Nunspeet een L, Hulshorst een O, Elspeet een R. Zoals Molenbeek nu namen rond een molen heeft, zo zijn er ook wijken met namen van bloemen en bomen, staatslieden, bekende Nunspeters en nog meer. Vragen uit de samenleving zijn: straten met namen van bekende Nunspeetse vrouwen en mensen uit de oorlogsperiode, zoals opa Bakker, Vierhout, IJzerman, Emmy Vroege.

Dick Baas
Meer berichten