Sinds 31 augustus is Han Schenau predikant van de CGK-Ichthus in Nunspeet. Foto Dick Baas
Sinds 31 augustus is Han Schenau predikant van de CGK-Ichthus in Nunspeet. Foto Dick Baas (Foto: )

Eén geloof, tweeërlei expressie

door Dick Baas

In gesprek met ds. Han Schenau

Op 31 augustus van het afgelopen jaar werd hij bevestigd en deed intrede als eerste predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk Ichthus in Nunspeet. Voor dominee Han Schenau was dit een nieuwe uitdaging. Hij was al predikant geweest in Middelburg, Dordrecht-Zuid, Leiden en Goes. Nu wordt het de Veluwe, een geheel andere streek.

NUNSPEET - Han Schenau (58 jaar) had geen connecties met Nunspeet. Of toch ook weer wel. Maar dan kwam hij niet verder dan de Oenenburgkerk, de vaste vergaderplek van de Generale Synode van de Christelijke Gereformeerde kerken.

In de marge van die vergaderingen kreeg hij wel wat mee over de problemen die er waren binnen de kerk van Nunspeet, het verdriet en de zorg van de mensen. "Dat is wel op mijn hart komen te liggen. Ik heb daar, behalve met mijn vrouw, weinig over gesproken. Maar al snel ontstond de sluimerende gedachte: zou de Here God misschien een taak hebben voor mij in Nunspeet. Die gedachte was er dus al voor de Ichthus-gemeente ontstond."

De CGK in Nunspeet was één gemeente met twee kerken, één kerkenraad en twee predikanten. Verschillende opvattingen over praktische zaken en het profiel van de gemeente leidde tot spanningen. Oplossingen werden aangedragen. Er kwam geen overeenstemming, hetgeen uiteindelijk met instemming van de kerkenraad en de classis leidde tot de instituering van de tweede CGK-kerk. Han Schenau stelt dat de voorgeschiedenis niet mooi is en dat het verdriet aan beide kanten op een eigen manier wordt verwerkt. "We willen nu proberen als dochter- en moedergemeente op een goede manier zusterkerken te zijn." De dominee's Buijs en Schenau kennen elkaar al heel lang en zijn bevriend. Op de vraag wat nu de verschillen tussen beide kerken formuleert Schenau voorzichtig ('ik leer pas één van de twee gemeentes een béétje kennen'): "De basis is dezelfde, we delen het ene geloof, Ichthus eigent zich wat meer toe vanuit de breedte die de CGK ook landelijk kenmerkt."

Han Schenau is geboren in Gorkum en had al vroeg een kinderlijk verlangen om dominee te worden. Dat verdween wat en hij ging naar de Sociale Academie in Ede. Daar leerde hij zijn vrouw Josien kennen en die bracht hem weer op 'het goede pad'. Hij voltooide de theologie-opleiding in Apeldoorn. In 1986 werd hij als kandidaat hulppredikant in Valthermond. Middelburg werd de eerste gemeente. Dordrecht-Zuid en Leiden volgden. Elf jaar was hij in Goes. En nu dus Nunspeet, een nieuwe CGK-gemeente.

De Ichthuskerk is sinds het ontstaan in september 2016 flink gegroeid en telt nu 550 leden. Het medegebruik van de Driestwegkerk bevalt uitstekend.

Het gezin Schenau telt vijf volwassen kinderen. Ze zijn allemaal 'uitgevlogen'. Echtgenote Josien is maatschappelijk werkster. Han Schenau is ook actief in de CGK landelijk en maakt deel uit van enkele deputaatschappen.

Dick Baas
Meer berichten