Foto:

Gezocht: een paar nieuwe vrienden

door Dick Baas

in gesprek met Vrienden Museum

Wie wil ambassadeur zijn voor het Noord-Veluws Museum? Een museum om trots op te zijn. Maar het moet wel in stand gehouden worden. Daarom zoekt de Stichting Vrienden van het Noord-Veluws Museum aanvulling van het bestuur. Vooral 'doeners': activiteiten oppakken en uitvoeren. Maar ook creatieve mensen. Iets nieuws bedenken!

NUNSPEET - De Stichting Vrienden van het Noord-Veluws Museum telt op dit moment nog drie leden: voorzitter Cees Wittekoek, Maas Jan Top en René Slager. Dat zijn er zeven geweest. Het drietal is helder: "Helemaal geen onenigheid of zo, maar de een vond het na een aantal jaren wel genoeg, een ander kreeg een drukke baan en zo had ieder een reden om zich niet herkiesbaar te stellen voor een volgende periode."

De doelstelling van de stichting is als de meeste vriendenstichtingen: sponsors en donateurs werven voor de instandhouding, het beheer en de aanschaf van de museumcollectie. Mooi geschreven, maar het vraagt wel om actie. Cees Wittekoek geeft aan, dat gekeken is hoe andere vriendenstichtingen dat doen. Dat heeft een interessante lijst opgeleverd. Maar wie gaat de acties uitvoeren? Daarvoor zijn 'handjes' nodig ofwel 'doeners'.

Het werven van donateurs en sponsors is zo'n taak. De donatie is minimaal 35 euro per jaar. Toen Cees Wittekoek in januari 2017 aan zijn taak als voorzitter begon zag hij als uitdaging het aantal donateurs fors te laten groeien. Dat is minder gelukt, dan hij gehoopt had. Het waren er toen rond de 180 en Maas Jan Top heeft het exacte aantal van nu: 225.

Dus gezocht: iemand die in staat is om met een wervend verhaal mensen enthousiast te maken voor het museum. "Wat is nou 35 euro? Dat is drie euro per maand en hou je nog een euro over!"

Het museum heeft een tekort in de exploitatie. "Dat los je niet alleen op met veel donateurs. Daar zijn meer middelen voor nodig."

Veel bezoekers

Het museum trekt veel bezoekers. De tentoonstelling van Marjolein Bastin is een topattractie. Mensen komen van heinde en ver. Nunspeetse ondernemers profiteren van deze extra bezoekers en zouden het museum nog meer kunnen steunen. Zakenvriend worden is een mogelijkheid. Dan kunnen toegangskaarten voor klanten gereserveerd worden. Bedrijven kunnen hun klant-presentaties in het museum houden en laten volgen door een rondleiding.

Ook dit idee moet 'verkocht' worden. Dus iemand met communicatieve vaardigheden, die er plezier in heeft iets te organiseren. Hij of zij moet wel wat belangstelling voor cultuur hebben, maar hoeft beslist geen 'kunstkenner' te zijn.

Voorzitter Cees Wittekoek woont niet in Nunspeet, maar Maas Jan Top en René Slager zijn 'bekende Nunspeters'. Wie belangstelling heeft om de Vrienden van het Noor-Veluws museum te helpen moet maar eens met hen gaan praten.

Het is tenslotte een museum om trots op te zijn.

Dick Baas
Meer berichten