Foto:

Padden overzetten is dankbaar werk

door Dick Baas

In de regen op pad naar de padden

De driesprong Oudeweg en Vuurkuilweg in Hulshorst is verkeerstechnisch niet zo'n gevaarlijke splitsing. Tenminste niet voor auto's en fietsen, maar een aantal weken in het jaar is de plek levensgevaarlijk voor padden, die vanuit het bos willen oversteken naar de vijver op het landgoed Hulshorst. Maar de padden krijgen hulp.

NUNSPEET - Al vijf jaar lang zorgen Anneke en Albert Struik voor een veilige oversteek van de padden. Dat overzetten gebeurt meestal 's morgens tussen half negen en negen uur.

Op een donderdagmorgen ga ik een kijkje nemen. Op de fiets naar de Vuurkuilweg. Het regent flink. De avond ervoor had ik een e-mail van Anneke: 'De temperatuur is prima en ook is de vochtigheid goed. We zijn net even langs de emmers geweest en er zaten er al een aantal in. Vanavond en vannacht lopen ze nog wel even door, denk ik / hoop ik. Dus je kunt morgenvroeg komen'.

Als ik aankom bij het scherm, staat er een meisje, die in de emmers kijkt. Het is Roos. Ze woont met haar ouders op camping De Vuurkuil. Ze helpt bij het overzetten en op weg naar school pakt ze even een paar padden uit de emmer en brengt ze naar de overkant. De emmers zijn goed gevuld.

Hoe werkt het?

De padden zitten in het bos. Het zijn koudbloedige dieren en alleen bij temperaturen van boven de 9 graden en liefst wat vochtig weer gaan ze op stap naar de vijver. En pas als het donker is. Toen Anneke en Albert aan de Vuurkuilweg kwamen wonen, merkten ze dat er heel wat padden werden doodgereden. In overleg met de gemeente wordt een scherm geplaatst. Dat gebeurt met hulp van enkele leden van de Kapel. Er worden emmers ingegraven. Anneke: "De padden komen uit het bos, stuiten op het scherm en lopen langs het scherm voor een uitweg. Ze vallen dan in de emmers. 's Morgens verzamelen we de padden in een emmer en laten ze aan de overkant van de Oudeweg weer los in de vijver. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar al gevonden hebben in het bos gaat het mannetje op de rug van het vrouwtje zitten die hem een lift geeft naar de vijver." De eitjes worden afgezet, bevrucht en zitten als strengen om waterplanten. Na tien dagen komen de kikkervisjes en het duurt nog 2 tot 3 maanden voor er kleine padjes ontstaan. Die gaan weer terug naar het bos.

Albert Struik begon dertig jaar geleden met zijn 10-jarige dochter in Apeldoorn het het overzetten van padden. Toen ze naar Friesland verhuisden gingen ze daar mee door. En nu dus in Hulshorst. De kleinkinderen uit Harderwijk komen soms ook helpen.

Resultaten

Anneke Struik: "Er zijn dertien emmers ingegraven. Vorige week hadden we op een ochtend 84 stuks met een paar kikkers en een salamander. Maar soms zit er een volgende dag niets of bijna niets in de emmers." Anneke vindt het opvallend dat de paddentrek dit jaar ongeveer drie weken eerder is begonnen dan andere jaren.

Resultaat deze dag: 80 padden.

Dick Baas
Meer berichten