Foto:

Echt bereid zijn om samen te werken

door Dick Baas

Regionaal denken is heel belangrijk

"Je kunt alleen maar een zelfstandige gemeente blijven als je echt bereid wil zijn om samen te werken." Dat is de mening van Koos Meijer, de fractievoorzitter van het CDA in de Nunspeetse gemeenteraad. Hij blikt vooruit op de verkiezingen op 20 maart voor de Provinciale Staten en het Waterschap IJssel Veluwe.

NUNSPEET - Koos Meijer heeft een duidelijk advies voor de stemmers in de gemeente Nunspeet: "Ga in ieder geval stemmen en kies een partij met een vertegenwoordiger die de visie vanuit jouw regio duidelijk kan laten horen." Een veel gehoorde klacht is dat de inwoners van Nunspeet niet weten wie de mensen zijn die in de Provinciale Staten in Arnhem of in het Algemeen Bestuur van het Waterschap in Apeldoorn de beslissingen nemen. De gezichten die bij meerdere partijen op de verkiezingsborden staan zijn onbekend. Dus is er dan de neiging om maar niet te gaan stemmen. "Helemaal fout", zegt Koos Meijer. "De provincie is heel belangrijk voor elke Nunspeetse burger." En hij legt uit, dat aantallen te bouwen woningen, plekken waar wel of niet gebouwd mag worden, natuurgebieden, bereikbaarheid voor verkeer en vervoer taken zijn die de provincie uitvoert. "Dat is niet zomaar een ideetje van wat ambtenaren in Arnhem. Het zijn taken die de wetgever in Den Haag aan de provincies heeft opgedragen."

Regionale invloed

Het is daarom heel belangrijk dat leden van Provinciale Staten, afkomstig uit de regio, invloed hebben op het uitvoeren van die taken en kunnen adviseren. Daar komt bij dat de provincie over flink wat financiële middelen beschikt, die in de regio ingezet kunnen worden. Koos Meijer: "De vorige CDA-gedeputeerde Jan Jacob van Dijk riep wel altijd dat de provincie geen 'flappentapper' is, maar altijd bereid is voor goede plannen geld uit te trekken." Gelderland is een van de rijkste provincies in Nederland.

Samenwerking

De regio Noord-Veluwe kan door een goede samenwerking heel veel bereiken. Dat is ook de opdracht van de verkenner die de samenwerking moet onderzoeken. Daar hoort een fusie van gemeenten niet bij. Koos Meijer: "Een gemeente als Nunspeet kan prima zelfstandig blijven, maar moet wel echt willen samenwerken." Die intentie heeft, volgens Meijer, de gemeente Nunspeet zeker. Hij voegt daar voorzichtig aan toe: "Misschien zelfs wel meer dan de ons omringende gemeenten."

Ga stemmen

Koos Meijer benadrukt om op 20 maart tussen 07.30 en 21.00 uur even naar een stemlokaal te gaan om een stem uit te brengen voor Provinciale Staten en het Waterschap. "Wel even goed kijken waar het stembureau is. Veel vertrouwde plekken zijn in verband met regelgeving over bereikbaarheid verruild voor nieuwe locaties. Kies dan voor de partij die jou aanspreekt, maar kijk wel goed naar een lokale of regionale kandidaat." Koos Meijer wacht de uitslag af.

Dick Baas
Meer berichten