(Foto: archieffoto)
(Foto: archieffoto) (Foto: Rik Kapitein)

Definitieve uitslag Statenverkiezingen Gelderland

GELDERLAND - De voorzitter van het Centraal Stembureau, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch, heeft de definitieve verkiezingsuitslag in Gelderland bekend gemaakt.
Forum voor Democratie is de nieuwkomer, én de op één na grootste. De VVD behoudt de positie van grootste partij in Gelderland. Het opkomstpercentage is 58,54%. En is daarmee ruim hoger dan de opkomst (49,91%) in 2015.
De 55 beschikbare zetels zijn als volgt verdeeld over de beschikbare partijen: VVD 8; Forum voor Democratie 8; CDA 7; GroenLinks 6; PvdA 5; D66 4; ChristenUnie 4; PVV 3; SP 3; SGP 3; Partij voor de Dieren 2 en 50PLUS 2 zetels.
Denk, Lokale Partijen Gelderland-Code Oranje en Jezus Leeft hebben geen zetels verworven in Provinciale Staten van Gelderland.
De volgende kandidaten zijn met voorkeurstemmen gekozen: Arjan Tolkamp (CDA), Karin Visser (D66), Lia van Dijk (Partij voor de Dieren) en M.G. Lelkes (Forum voor Democratie).
Op 26 maart besluiten de huidige Provinciale Staten over toelating van de nieuwe leden na onderzoek van de geloofsbrieven. De geloofsbrieven zijn de documenten waaruit blijkt dat de nieuw gekozen Statenleden aan de voorwaarden voor het Statenlidmaatschap voldoen. De installatie van de nieuwe leden is op donderdag 28 maart tijdens een openbare Statenvergadering. Aanvang 15.00 uur.

Meer berichten