Martin Mol en Marc Konings luisteren aandachtig naar de voorzitter. Marc volgt Martin op als fractievoorzitter GB. Foto Dick Baas
Martin Mol en Marc Konings luisteren aandachtig naar de voorzitter. Marc volgt Martin op als fractievoorzitter GB. Foto Dick Baas (Foto: )

Raadsvergadering was weer kort

door Dick Baas

Compost, rolstoelen en VNOG

Met 42 minuten was de raadsvergadering weer voorbij. Drie vragen in het vragenhalfuurtje, twee bespreekpunten en drie hamerstukken waren de oogst van de avond. De raad kon instemmen met de wijziging van de maximale koopsom bij startersleningen en juichte de bestuurlijke samenwerking in het openbaar onderwijs toe.

NUNSPEET - De eerste vraag was van Reinier de Bruin (SGP). De inwoners van de gemeente Nunspeet konden bij de gemeentewerf in Nunspeet per huishouden gratis twee zakken compost ophalen. Daarmee deed de gemeente Nunspeet mee aan de landelijke compostactie, een bedankje voor het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). De Bruin vond dat prima, maar wilde dat de inwoners van de kernen niet naar Nunspeet hoefden te rijden voor het ophalen. Wethouder Marije Storteboom kwam hem niet tegemoet. Inwoners van Vierhouten en Elspeet combineren het ophalen van de zakjes compost met andere zaken, zoals het inleveren van klein chemisch afval bij de gemeentewerf. Ook is de menskracht op zaterdag beperkt. Ze wilde het dus maar zo houden. Reinier de Bruin had geen nadere vragen.

Repareren rolstoelen

Ingrid Slaa (CU) was met de fractie op bezoek geweest bij InteraktContour. De fractie was onder de indruk wat daar allemaal gebeurde in de begeleiding van mensen met (niet-) aangeboren hersenletsel. Maar als er iets kapot gaat aan de rolstoel van een bewoners, dan moet die vaak heel lang wachten voordat het euvel gerepareerd is door de externe bedrijf, dat daarvoor is aangesteld. Dat betekent immobiliteit voor de gebruiker. Voorbeelden: maanden wachten op een nieuwe accu of een nieuwe voetensteun. Wethouder Gert van den Berg ziet de ernst van de situatie in en onderneemt actie. Het contract met het Hulpmiddelencentrum wordt voortijdig opgezegd en een nieuwe aanbesteding is al uitgezet. Ingrid Slaa was tevreden.

Veiligheidsregio

De derde vraag was afkomstig van Martin Mol (Gemeentebelang). Hij maakte zich zorgen over de slechte financiële situatie van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waar onder andere de brandweer van Nunspeet en Elspeet onderdeel van zijn. Mol wilde weten of de hulpverlening niet in het geding kwam en wat er aan de forse financiële overschrijding werd gedaan. Hij vroeg ook naar een 'plan B' als de VNOG de zaken niet tijdig op orde zou krijgen. De gemeente zou dan desnoods maar zelf moeten bijspringen. Burgemeester Breunis van de Weerd deelde de zorgen, maar de inzet van de brandweerkorpsen is op orde. Om dit zo te houden is wel een overschrijding op de begroting noodzakelijk.

Wisseling

Er werd niet over gesproken, maar Gemeentebelang heeft met Marc Konings een nieuwe fractievoorzitter in plaats van Martin Mol.

Meer berichten